WhatsApp verscherpt zijn beveiliging
NOS Nieuws

WhatsApp werkt aan zware beveiliging

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

WhatsApp gaat de beveiliging van zijn berichtendienst flink opschroeven. Het bedrijf neemt maatregelen om het onderscheppen en afluisteren van appjes nagenoeg onmogelijk te maken.

In de nieuwe versie van WhatsApp voor Android, waar nu een testversie van is verschenen, worden appjes bij het verzenden versleuteld en pas weer bij de ontvanger ontcijferd. Bovendien zijn de verzender en ontvanger de enige die elkaars versleutelde berichtjes kunnen lezen.

Overheden

Het gevolg is dat WhatsApp zelf (het bedrijf dus) berichten van zijn gebruikers niet zomaar kan inzien. Dat zal een doorn in het oog zijn van overheden en inlichtingendiensten: als die bij WhatsApp zouden aankloppen omdat ze bepaalde chatgesprekken willen inzien, dan kan WhatsApp niets voor hen betekenen.

Sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden werken technologiebedrijven harder aan beveiliging. Zo hebben Apple en Google het veel moeilijker gemaakt om de pincode of het wachtwoord van een vergrendeld toestel te omzeilen. Dat is tegen het zere been van bijvoorbeeld de inlichtingendienst FBI.

Het is niet bekend wanneer de beveiliging uit de testversie van WhatsApp zijn weg vindt naar de officiële versie. Evenmin is onduidelijk of en wanneer iPhone en Windows Phone de verscherpte beveiliging krijgen.

Telegram boos

Toen WhatsApp werd gekocht door Facebook vreesden veel gebruikers voor hun privacy en stapten ze over naar Telegram, een Russisch alternatief voor WhatsApp. Telegram reageert gefrustreerd op de ontwikkelingen bij WhatsApp, omdat Telegram al langer scherpe beveiliging had.

Eerder in de maand vergeleek een Amerikaanse digitale burgerrechtenorganisatie de beveiliging van tientallen verschillende chat-apps. WhatsApp kwam er toen bekaaid van af, maar zal na deze update in waardering stijgen. Van de bekendste chatprogramma's kregen Telegram en Apple's iMessage de beste score.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl