De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un moet volgens de VN vervolgd worden door het Internationaal Strafhof
NOS Nieuws

VN: N-Korea voor Internationaal Strafhof

De VN-commissie voor mensenrechten wil dat het Internationaal Strafhof in Den Haag onderzoek gaat doen naar misdaden tegen de menselijkheid door Noord-Korea.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties moet nu de resolutie van de commissie overnemen en vervolgens de VN-Veiligheidsraad vragen om het strafhof in te schakelen. De kans dat de Veiligheidsraad die resolutie opvolgt, is klein.

In die raad hebben China en Rusland vetorecht. Beide landen hebben al laten weten zo'n onderzoek niet te zien zitten. Vooral China is tegen. De afgelopen jaren heeft Peking weliswaar steeds meer kritiek op Noord-Korea, maar de Chinezen zien dat land nog steeds als bondgenoot.

Martelingen

Aanleiding voor de resolutie is een vernietigend VN-rapport dat eerder dit jaar verscheen. Daarin schrijft een speciale onderzoekscommissie dat de bevolking van Noord-Korea aan "afschuwelijke wreedheden" wordt onderworpen.

Martelingen en politieke onderdrukking horen bij het dagelijkse leven. Ook maakt het regime zich stelselmatig schuldig aan executies, uithongering, dwangarbeid, verkrachting, gedwongen abortussen en kindermoord.

De onderzoekers vermoeden bovendien dat in de afgelopen vijftig jaar honderdduizenden politieke gevangenen in strafkampen zijn omgekomen.

Daarmee maakt Noord-Korea zich volgens de onderzoekers schuldig aan "de ernstigste schending van mensenrechten ter wereld in duur, intensiteit en afschuwelijkheid".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl