Indonesische politievrouwen zijn in de minderheid
NOS Nieuws

'Stop maagdelijkheidstest politievrouwen Indonesië'

Human Rights Watch wil een einde maken aan de vernederende maagdelijkheidstest die vrouwelijke rekruten van de politie moeten ondergaan in Indonesië. Volgens correspondent Michel Maas zijn er op papier wel regels tegen discriminatie van vrouwen, maar worden deze niet nageleefd.

Waarom doet de politie in Indonesië dit?

"Ze doen het al ruim vijftig jaar en er is nooit een reden voor gegeven. Als ernaar gevraagd wordt, ontkennen ze dat het gebeurt. Het is absoluut bewezen dat de test tot op de dag van vandaag wordt gedaan, dat weten we door interviews met kandidaten. In reactie komen ze dan met haperende excuses waarin ze uitleggen dat het om gezondheidsonderzoeken gaat en niet om de maagdelijkheid. Ook zeggen ze soms dat ze controleren of er geen tumoren in de vagina zitten."

"Het is een oude praktijk die sinds de jaren 60 gevestigd is en die altijd is blijven bestaan. In het handvest van de politie staat dat mannen en vrouwen niet mogen worden gediscrimineerd maar dat staat alleen op papier, dat zit nog niet in de hoofden hier."

Mogen getrouwde vrouwen ook werken bij de politie?

"Als ze trouwen nadat ze zijn toegetreden bij de politie, dan mag het. Er zitten wel getrouwde vrouwen in dienst. Andersom hebben ze dat kennelijk liever niet, want anders zou zo'n test niet bestaan. Het is niet de bedoeling dat vrouwen die al getrouwd zijn de opleiding tot agent gaan volgen. Ze verwachten, en dat is weer heel Indonesisch, dat die vrouwen toch zwanger raken en de dienst weer verlaten.

In het handvest van de politie staat dat mannen en vrouwen niet gediscrimineerd mogen worden, maar dat zit nog niet in de hoofden

Correspondent Michel Maas

Heeft de politie gereageerd op dit rapport van Human Rights Watch?

"Ze hebben een paar keer op de kwestie gereageerd. De eerste reactie was: het gebeurt niet. Daarna heeft een woordvoerder van de politie aangegeven dat het om gezondheidstests gaat, om geslachtsziektes en dergelijke uit te sluiten. Daarna kwam er een lokale woordvoerder van de politie die toch heel duidelijk over de beschadiging van het maagdenvlies sprak en dat dit punten zou kosten bij het toelatingsexamen."

Er is dus nog niemand die heeft gezegd dat het moet stoppen?

"Het is nog niet op regeringsniveau besproken. Zodra een minister zich erover uitspreekt kan het die kant op gaan. De regels zijn er en de principes zijn opgenomen in het handvest van de politie. Het moet alleen nog worden toegepast."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl