NOS Nieuws

Stemmen in zes gemeenten: dit zijn de lokale thema's

De bezuinigingen en de overheveling van de WMO en de Jeugdzorg van het Rijk naar gemeenten zetten de toon in de gemeenteraadsverkiezingen van vandaag. Maar ook lokale thema's houden de kiezers bezig. Een overzicht van de grootste onderwerpen op lokaal niveau.

Alkmaar

De Bierkade en de Wageweg in het centrum van Alkmaar zijn eenrichtingswegen, en volgens OPA (Onafhankelijke Partijen Alkmaar) mag dat best zo blijven. Maar VVD en CDA willen er tweerichtingsverkeer van maken om de bereikbaarheid van de binnenstad te verbeteren: "Eenrichtingsverkeer is slecht voor de bereikbaarheid, de economie en de leefbaarheid", zeggen deze partijen.

Overigens maakt OPA een goede kans om de grootste partij van Alkmaar te worden, omdat lokale partijen het vaak goed doen bij gemeenteraadsverkiezingen. En om de belangen van de deelgemeenten Graft-De Rijp en Schermer in de nieuwe gemeente Alkmaar te behartigen is er nu ook de Alkmaarse Polder Partij opgericht. De APP stelt zich naar eigen zeggen ten doel om de gemeenteraad bewust te houden van de belangen van de polders en hun bewoners en te voorkomen dat ze worden buitengesloten.

Oss

De gemeente Maasdonk houdt op te bestaan en splitst in tweeën. De kernen Vinkel en Nuland gaan naar 's-Hertogenbosch en de kern Geffen sluit zich aan bij Oss. Uit een stemtest met stellingen blijkt dat vele Ossenaren zich druk maken over extra cameratoezicht in uitgaansgebieden, het al dan niet afschaffen van de hondenbelasting, hoe vaak het afval moet worden opgehaald en of Oss een vuurwerkverbod moet invoeren.

Den Bosch

In Den Bosch gaat het lokaal onder meer om de Bartenbrug. Al sinds 2005 wordt er aan deze brug gewerkt, maar steeds gaat er iets mis. Het ontwerp deugt niet, de constructie verloopt slecht en het is al helemaal niet duidelijk hoeveel de brug nog gaat kosten. Er zijn al miljoenen meer betaald dan jaren geleden werd begroot.

Het college van burgemeester en wethouders van Den Bosch veranderde in de afgelopen jaren in een duiventil: Alleen burgemeester Rombouts en wethouder Huib van Olden hebben de hele periode uitgezeten. De andere wethouders vertrokken overigens niet met ruzie, maar om uiteenlopende persoonlijke omstandigheden.

Groesbeek. Of Berg en Dal

Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek noemen zich nu nog de MUG-gemeenten. Op 1 januari wordt het Groesbeek, maar dat kan later weer veranderen. Want hier wordt vandaag ook nog een referendum gehouden over de naam van de nieuwe gemeente. Daarbij heeft de bevolking de keuze uit twee namen: Groesbeek of Berg en Dal.

Hoe belangrijk mensen de nieuwe naam vinden, is soms al te zien aan de namen van de verkiesbare lokale partijen, zoals de Groesbeekse Volkspartij , Sociaal Groesbeek en Voor Berg en Dal. GroenLinks, VVD en D66 in de MUG-gemeenten hebben zich voor de naam Berg en Dal uitgesproken. Ook Haagse politici zoals D66-leider Pechtold en VVD-minister Kamp hebben inmiddels gezegd dat hun voorkeur uitgaat naar die naam.

Overigens is het slechts een raadgevend referendum en kiest de nieuwe gemeenteraad op 2 januari definitief de nieuwe gemeentenaam. Valt de keuze op Berg en Dal, dan gaat de naamswijziging in per 1 januari 2016.

Krimpenerwaard

In Oudewater werd vogelgriep vastgesteld, en dat zette gelijk de toon. De partij Pro Krimpenerwaard haalde op zijn verkiezingssite fel uit naar de VVD en het CDA die voor megastallen zouden zijn.

De vijf gemeenten die samen Krimpenerwaard gaan vormen, hebben zich lang tegen de herindeling verzet. De bewoners zijn bang dat dan veel voorzieningen, zoals de gemeenteloketten, zullen verdwijnen. Burgers kunnen daar nu nog aankloppen voor ondersteuning bij zorg of het verlengen van een paspoort, maar de politiek is verdeeld over het nut. De vereniging Gemeente Belang Krimpenerwaard is een van de partijen die vindt dat veel meer digitaal kan worden gedaan.

Nissewaard

Bernisse en Spijkenisse vormen vanaf 1 januari de gemeente Nissewaard. Maar de bewoners van Oudenhoorn zijn daar niet blij mee. Oudenhoorn hoort nu nog bij Bernisse, maar het overgrote deel van de inwoners wil bij Hellevoetsluis horen, blijkt uit een enquête onder de bewoners. Ze winkelen in Hellevoetsluis, zijn daar lid van een sportvereniging en ze gaan er uit. De nieuwe gemeenteraad van Nissewaard moet daarom komend jaar beslissen of er een grenscorrectie komt en Oudenhoorn alsnog over gaat naar Hellevoetsluis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl