Een vrouw stemt op het Centraal Station van Den Bosch voor de herindelingsverkiezingen
NOS Nieuws

475.000 Nederlanders mogen vandaag stemmen

Op 19 maart konden de inwoners van Alkmaar, Nissewaard, Groesbeek, Krimpenerwaard, 's-Hertogenbosch en Oss niet stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, omdat in hun gemeenten een aantal plaatsen werden samengevoegd. Nu deze herindeling per 1 januari 2015 een feit zal zijn, mogen ze alsnog naar de stembus. 475.000 mensen mogen vandaag stemmen.

De herindelingen zijn onder meer een oplossing voor de overbelasting van kleine gemeenten. Er worden steeds meer taken overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten, zoals de Jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Kleine gemeenten kunnen dit complexe takenpakket vaak niet aan, en hebben daarom besloten samen te werken met andere of grotere gemeenten.

Opkomst

Volgens politicoloog Marcel Boogers zullen de verkiezingen in deze zes gemeenten niet heel anders verlopen dan de 'normale' gemeenteraadsverkiezingen. Wel zal er waarschijnlijk een lagere opkomst zijn, verwacht hij, want zo ging dat bij eerdere herindelingsverkiezingen. Volgens Boogers komt dat doordat er minder aandacht is voor deze verkiezingen in de landelijke media.

"Bij gemeenteraadsverkiezingen die in heel het land plaatsvinden zijn er altijd lijsttrekkersdebatten met landelijke kopstukken. Nu is er veel minder aandacht. Sommige mensen hebben niet eens in de gaten dat er verkiezingen zijn."

Graadmeter

Toch worden deze verkiezingen in Den Haag gezien als een belangrijke graadmeter voor de landelijke politiek, met name vanwege de overheveling van zorgtaken.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar waren veel lokale partijen de grote winnaars, naast SP en D66. De coalitiepartijen VVD en PvdA verloren in veel gemeenten. De verwachting is dat dit beeld ook bij deze verkiezingen zal opduiken.

Stembussen Alkmaar sinds vannacht open
'Vandaag winnen is goed voor het zelfvertrouwen van de partijen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl