De staatssecretaris van Volksgezondheid benadrukt in de Tweede Kamer dat hij ook de kwaliteit van de verpleeghuizen wil verbeteren.
NOS Nieuws

Leiding slecht verpleeghuis moet sleutel inleveren

Verpleeghuizen die slechte zorg bieden, moeten overgenomen worden door een andere zorginstelling. Staatssecretaris Van Rijn neemt het voorstel over dat tijdens het zorgdebat in de Tweede Kamer door de coalitie werd ingediend.

"Als er geen verbetering komt, moet een andere zorginstelling het maar overnemen", zei Van Rijn. De kwaliteit van een zorginstelling wordt onder meer bepaald door de tevredenheid van de bewoners.

Ei van Columbus

In het debat benadrukt Van Rijn dat er geen snelle, simpele oplossingen zijn om de kwaliteit van de zorg in de verpleeghuizen te verbeteren. "Het ei van Columbus is er niet. Anders was het al lang gevonden," aldus de staatssecretaris. "We moeten niet denken dat we de problemen kunnen oplossen met één snelle maatregel."

De staatssecretaris wil dat er scherper inspectietoezicht komt en dat bestuurders worden aangesproken als ze slechte kwaliteit leveren. Verder wil hij dat het personeel meer en betere bijscholing krijgt, omdat de zorg in verpleeghuizen steeds complexer wordt.

Moeder Van Rijn

Het debat is aangevraagd naar aanleiding van een interview met de vader van Van Rijn in het AD. In deze krant heeft zijn vader kritiek geuit op de zorg van zijn dementerende vrouw. Zijn vrouw moet soms lang wachten op verzorging.

De staatssecretaris is ontstemd dat zijn privésituatie onderdeel is geworden van het politieke debat over de zorg in verpleeghuizen. "Het heeft mij geraakt", zei Van Rijn in de Tweede Kamer. "Er mag rekening worden gehouden met de impact van privé-situaties voor naasten".

Er mag rekening worden gehouden met de impact voor de naasten.

Van Rijn over de publiciteit rondom de zorg van zijn dementerende moeder
Van Rijn: rekening houden privésituatie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl