Ook eieren mogen weer worden vervoerd
NOS Nieuws

Vervoersverbod voor pluimvee en eieren ingetrokken

Bij de bedrijven die in een straal van tien kilometer rond Hekendorp liggen, is geen vogelgriep gevonden. Daarom is het landelijk vervoersverbod opgeheven, schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

Het totale vervoersverbod gold voor pluimvee, ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Het is ingetrokken om 18.00 uur.

Het verbod werd ingesteld na de vondst van H5N8, een variant van vogelgriep, bij een bedrijf in het Utrechtse Hekendorp.

Voor de pluimveebedrijven in de zone van ruim 10 kilometer rond het besmette bedrijf blijft het vervoersverbod van kracht tot 18 december. Voor alle bedrijven in dat gebied geldt die periode een bezoekersregeling.

Ophokplicht blijft

In heel Nederland blijft de ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee en ander gevogelte gehandhaafd tot zeker 18 december.

Volgens het ministerie van Economische Zaken is dat nodig om de kans op nieuwe besmettingen zo klein mogelijk te houden. Daarvoor is het volgens het ministerie ook van belang dat pluimveehouders blijven letten op de hygiëne, onder meer door het wisselen van kleding en schoeisel bij het betreden van de stallen. Hobbyhouders moeten hun vogels zoveel mogelijk binnenhouden, om het contact met wilde vogels te beperken.

Goed nieuws

Projectleider Bouwstra van het Centraal Veterinair Instituut noemde dat op NPO Radio 1 "heel goed nieuws". Volgens haar wordt er vooralsnog van uitgegaan dat het virus op de boerderij is terechtgekomen door overvliegende wilde vogels.

"Het is daarom niet uit te sluiten dat het nog een keer gebeurt, maar dan zal het zeer waarschijnlijk weer om een enkele boerderij gaan. De kans dat dat gebeurt, is sowieso klein", aldus Bouwstra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl