Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD)
NOS Nieuws

Van Miltenburg overhoop met personeel

Kamervoorzitter Van Miltenburg heeft een conflict met het personeel van de Tweede Kamer, vertegenwoordigd door de Ondernemingsraad. De zaak komt donderdag zelfs voor de rechter.

“De Kamervoorzitter wil een stafbureau oprichten ter ondersteuning van haarzelf en het presidium van de Tweede Kamer. Maar de procedure is niet goed gevolgd en de oprichting is in strijd met het belang van de werknemers”, zegt advocaat Brouwers-Wozniak van de OR.

"Regentenpolitiek"

Volgens ingewijden gaat het om plannen met grote gevolgen voor het personeelsbeleid, maar wordt de OR "volledig buitenspel gehouden". Een anonieme bron spreekt van "regentenpolitiek".

Brouwers-Wozniak: "Het klopt dat dergelijke reorganisaties volgens de Wet op de Ondernemingsraden moeten worden voorgelegd aan de OR.

"Geen enkele rol"

Van Miltenburg zegt vanavond in een persbericht dat het geschil gaat om het ambtelijk management van de Tweede Kamer en de Ondernemingsraad. "In verschillende media is vandaag bericht over een geschil tussen de voorzitter van de Tweede Kamer en het Kamerpersoneel. Dit is niet juist," zo staat in het persbericht. "De voorzitter speelt hier geen enkele rol in. De griffier van de Tweede Kamer, het hoofd van de ambtelijke organisatie, is verantwoordelijk voor het personeelsbeleid van de Tweede Kamer. Het gaat hier om een geschil tussen het ambtelijk management van de Tweede Kamer en de Ondernemingsraad."

Op de hoogte

De advocaat van de OR heeft laten weten dat de Kamervoorzitter volledig op de hoogte is van het dossier. De zaak dient donderdag bij de ondernemingskamer in Amsterdam. De uitspraak is over zes weken te verwachten.

In de Tweede Kamer werken zo’n duizend medewerkers ter ondersteuning van de politici, van griffiers tot catering tot beveiliging. Tweederde van hen is ambtenaar en valt formeel onder de griffier van de Tweede Kamer. Ook het presidium van de Tweede Kamer houdt zich bezig met de dagelijkse gang van zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl