Nokia's nieuwe tablet met besturingssysteem van Google
NOS Nieuws

Nokia komt met Android-tablet

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

In Finland is vanochtend een Nokia-tablet gepresenteerd met Googles Android-besturingssysteem. Het product is ontworpen door het deel van Nokia dat niet werd verkocht aan Microsoft, eerder dit jaar.

De N1 heeft een schermdiagonaal van 7,9 inch, weegt 318 gram en is een van de weinige tablets met een processor van Intel aan boord. Ook is het een van de eerste apparaten waarbij het niet uitmaakt op welke manier het usb-kabeltje in het apparaat wordt gestopt: het kan ook op z'n kop. Qua uiterlijk doet het apparaat sterk denken aan Apples iPad Mini.

Opvallend aan de N1 is het hoofdscherm, dat een soort handschriftherkenning bevat. Wanneer een gebruiker met zijn vinger bijvoorbeeld de letter F op het scherm tekent, geeft de tablet de suggestie om Facebook op te starten. Nokia heeft dit hoofdscherm, met de naam Z launcher, ook beschikbaar gemaakt voor andere Android-toestellen.

Teken van leven

De nieuwe tablet werd gelanceerd op een evenement in Helsinki, de geboortestad van Nokia, en geldt als een teken van leven. "Ze zeiden dat Nokia dood is, maar ze hebben het helemaal mis", zei een topman van Nokia volgens TechCrunch. Het apparaat is niet gebouwd door Nokia zelf, maar door een niet genoemde hardwarefabrikant die een licentie heeft op de naam Nokia.

De N1 komt eerst uit in China en gaat 249 dollar kosten. Het ligt voor de hand dat het apparaat daarna ook in de rest van de wereld wordt verkocht, maar daar is officieel niets over bekendgemaakt.

Verwarrend

Nokia's telefoontak werd eerder dit jaar overgenomen door Microsoft, maar blijkbaar is er nog een deel van het oorspronkelijke Nokia over dat consumentenapparatuur laat maken. Verwarrend is dat Microsoft bij de koop van Nokia's telefoontak ook het recht heeft gekocht om Nokia's naam te gebruiken.

Er kunnen daardoor in theorie producten van Nokia in de winkel liggen die van twee totaal verschillende bedrijven afkomstig zijn, hoewel op de nieuwste smartphone van Microsoft nergens de naam Nokia prijkt.

Handschriftherkenning op Nokia's tablet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl