De komende jaren trekt Asscher, samen met de ov-bedrijven, ook geld uit voor het ov
NOS Nieuws

Asscher: banenplannen werken wel

Minister Asscher is het niet eens met de kritiek dat zijn banenplannen niet werken. Zijn plannen helpen weinig werklozen aan een baan, stellen sommige partijen in de Tweede Kamer. Volgens Asscher zijn de plannen vooral bedoeld om mensen aan het werk te houden.

"We krijgen en houden mensen aan het werk. Ik wil mensen niet eerst een uitkering laten aanvragen en dan pas naar ander werk begeleiden. Zo cynisch wil ik niet met mensen omgaan. Van werk naar werk is zoveel beter en scheelt zoveel verdriet", zegt de minister.

Van werk naar werk is zoveel beter en scheelt zoveel verdriet

Minister Asscher van Sociale Zaken

De zogenoemde sectorplannen komen voort uit het sociaal akkoord dat in april 2013 werd gesloten. Het kabinet wil daarmee samen met sociale partners de werkloosheid tegengaan. Alle sectoren in de economie kunnen plannen indienen en het kabinet neemt een deel van de kosten daarvan voor zijn rekening. In totaal is er 600 miljoen euro te besteden.

Door die plannen worden de komende jaren 20.000 extra leer-werkplekken gecreëerd, laat Asscher aan de Tweede Kamer weten. Tot nu toe zijn er 102 plannen ingediend, waarvan er 61 zijn goedgekeurd. Daaronder zijn plannen voor onder meer het openbaar vervoer, de bouw, het transport, de kinderopvang, de zorg en de schilders.

Andere worden nog beoordeeld of zijn afgewezen of ingetrokken. Van de 600 miljoen is inmiddels de helft besteed.

Baanbehoud

Ruim 300.000 mensen kunnen door de goedgekeurde plannen hun baan behouden of hun positie op de arbeidsmarkt versterken, zegt de minister. Nog niet al die plannen worden op dit moment volledig uitgevoerd. Aan de plannen die nu wel lopen, nemen 35.000 mensen deel.

Onder hen vallen ruim 6500 jongeren die een leer-werkplek hebben. Die plekken zouden er volgens Asscher niet zijn geweest zonder de plannen.

Van de 600 miljoen euro is 150 miljoen gereserveerd voor de brug-WW. Werkzoekenden krijgen een WW-uitkering voor de uren die ze besteden aan omscholing. De regeling is bedoeld om de kosten voor nieuwe werkgevers te drukken. Ook werknemers voor wie ontslag dreigt, komen in aanmerking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl