NOS Nieuws

Doden bij aanval op synagoge Jeruzalem

  • AFP
    Het lichaam van één van de aanslagplegers wordt weggedragen
  • EPA
    Een gewonde man wordt afgevoerd na de aanslag op de synagoge
  • Reuters
    Israëlische media melden dat er vijf doden en zes gewonden zijn
  • Monique van Hoogstraten / NOS
    Orthodoxe joden voor de ingang van de synagoge na de aanslag
  • Monique van Hoogstraten / NOS
    De aanval gebeurde in de wijk Har Nof waar veel orthodoxe joden wonen
  • AFP
    Orthodoxe joden kijken toe naar de nasleep van de aanslag in hun wijk
  • AFP
    Een ultra-orthodoxe jood treurt na de aanslag op de synagoge

Twee mannen hebben bij een aanval op een synagoge in Jeruzalem zeker vier mensen doodgeschoten. Ook zijn er acht gewonden, onder wie een politieman.

De twee daders werden later door agenten gedood. Volgens de politie zijn het Palestijnen uit Oost-Jeruzalem. Het zouden neven zijn van 22 en 27 jaar.

De aanval gebeurde in het westen van de stad, in de wijk Har Nof waar vooral orthodoxe joden wonen. De politie spreekt van een terroristische aanslag. De daders drongen de synagoge binnen met bijlen, messen en geweren waarmee ze de bezoekers aanvielen.

Een man die in de synagoge was toen het gebeurde vertelt dat hij meerdere schoten hoorde, "daarna begon iedereen te rennen om in veiligheid te komen".

Zeker vier doden bij aanval op synagoge

De afgelopen weken waren er meerdere geweldsincidenten. Dit weekend werd een Israëlische man neergestoken met een schroevendraaier en er braken rellen uit na de dood van een Palestijnse buschauffeur.

NOS-correspondent Monique van Hoogstraten spreekt van een "serieuze, zware aanslag in vergelijking met wat er eerder is gebeurd". Ook is het volgens haar opvallend dat er vuurwapens zijn gebruikt. "Tot nu toe gebruikten aanvallers meestal messen of stenen."

'Opeisen aanslag synagoge met korrel zout nemen'

Hamas noemt de aanslag een vergelding voor de dood van de buschauffeur. De Israëlische premier Netanyahu heeft furieus gereageerd op de aanslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl