Michel Mulder
NOS Schaatsen

Koning van het ijs en het asfalt

Michel Mulder is terug in Nederland na de WK inlineskaten; het toernooi dat zijn toch al bijzondere jaar uitzonderlijk maakte. Nadat hij eerder dit jaar al wereldkampioen en olympisch kampioen werd op de schaats, greep Mulder zaterdag in Rosario ook een wereldtitel op het asfalt.

De derde belangrijke titel, op het onderdeel aflossing, was een teamprestatie met ploeggenoten Marc Horsten en Luc ter Haar. Een onverwachte titel ook, erkende Mulder: "We moeten eerlijk zijn, we waren niet de grootste favoriet in de finale. Maar we hadden in de serie al goed gereden en toen zei ik tegen de jongens: in een aflossing is alles mogelijk. Het is heel spectaculair, er gebeurt van alles, nu ook."

Duizendsten

Op de Olympische Spelen in Sotsji was Mulder twaalfduizendste seconde sneller dan Jan Smeekens en ook in Rosario ging het om duizendsten. Eenduizendste, om precies te zijn. Mulder: "Op de finish wist ik het zelf niet. De nummers twee en drie gingen juichen, ik denk omdat die medaille voor hun heel onverwachts kwam. Achteraf zijn we natuurlijk ontzettend blij met goud."

Vanzelfsprekend was het niet dat hij in actie zou komen op de WK. Mulder is immers al begonnen met het schaatsseizoen. Volgens bondscoach Desly Hill had hij daarom ook twijfels. "We praten er al een tijd over. Hij steunt het inlineskaten en daar boffen we mee gezien zijn schaatsprestaties. Ik heb het alleen aan hem voorgesteld, maar hij heeft zelf de keuze gemaakt mee te doen", zei Hill.

Mulder is terug

Als er dan toch maar een sportman van het jaar kan zijn, dan hoop ik dat ik het ben.

Michel Mulder

Twee wereldtitels en een olympische gouden medaille, daarmee heeft Mulder zich nadrukkelijk gekandideerd voor de titel sportman van het jaar. Mulder is als olympisch kampioen automatisch genomineerd op het NOS NOC*NSF Sportgala, maar de concurrentie zal enorm zijn. Zo wonnen drie andere schaatsers goud in Sotsji, prolongeerde turner Epke Zonderland zijn wereldtitel op de rekstok, won wielrenner Niki Terpstra de klassieker Parijs-Roubaix en veroverde Jeroen Dubbeldam goud bij de Wereldruiterspelen.

Mulder: "Ik vind het moeilijk om te zeggen. Wereldkampioen worden is niet niks. Van mij mogen er meerdere sportmannen van het jaar zijn, maar als het er dan toch eentje moet zijn, dan hoop ik dat ik het ben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl