NOS Nieuws

Bergen wrakstukken MH17 sneller klaar

Luchtbeelden van de berging van de MH17

Er zijn er waarschijnlijk nog vijf dagen nodig om de wrakstukken van vlucht MH17 te verzamelen, heeft voorzitter Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid gezegd tegen de NOS. Eerder werd nog gesproken over tien dagen.

De onderzoekers zijn sinds gisteren terug in het gebied om resten te bergen van het toestel van Malaysia Airlines, dat vier maanden geleden werd neergehaald. De wrakstukken worden gebruikt voor een gedeeltelijke reconstructie van het vliegtuig. Het is niet mogelijk om het hele toestel te reconstrueren omdat hele delen van het toestel te zwaar verbrand zijn.

Men hoort toch in de omgeving dat er af en toe geschoten wordt.

Voorzitter Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid

Volgens Joustra kunnen zijn mensen goed hun werk doen in het gebied, ondanks de snijdende kou. "De veiligheidssituatie in het gebied blijft broos en zal van dag tot dag moeten worden bekeken", zegt hij. Zowel gisteren als vandaag werden schoten gehoord.

De voorzitter zegt dat hij voldoende medewerking krijgt van de separatisten. Volgens hem loopt vooral de samenwerking tussen de onderzoekers en de plaatselijke nooddienst heel soepel.

Positieve ontwikkeling

"Wij willen voor alles wat wij in het rapport zetten een tweevoudige onderbouwing vinden", zei Joustra. "Met satellietopnamen maar ook met die brokstukken zullen we proberen bij te dragen aan een onomstotelijk bewijs hoe het incident met de MH17 is gebeurd. Als ik zie wat er aan brokstukken beschikbaar is, ben ik positief over de ontwikkeling van het onderzoek."

Menselijke resten

In het rampgebied in Oost-Oekraïne zijn ook vandaag weer menselijke resten gevonden, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. In Charkov vindt eerst een forensische check plaats. De stoffelijke resten keren vervolgens op een nader te bepalen moment terug naar Nederland.

Joustra over berging

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl