Bij een pluimveeboerderij in Hekendorp is vogelgriep vastgesteld
NOS Nieuws

Experts: vogelgriep door trekvogels

Pluimvee-experts van de Europese Commissie denken dat de besmetting met vogelgriep veroorzaakt is door trekvogels. Die zijn op hun winterroute naar het zuiden vermoedelijk in contact geweest met vogels uit Azië. In Japan en Korea komt deze vorm van vogelgriep veel vaker voor.

Zaterdag werd in Nederland vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Hekendorp, in de provincie Utrecht. Gisteren is een geval van vogelgriep opgedoken bij een boerderij in Engeland met 6000 eenden. Vermoedelijk gaat het hier ook om dezelfde variant van vogelgriep. In Duitsland dook twee weken geleden eenzelfde geval van vogelgriep op bij een kalkoenenhouderij. Toen zijn 30.000 kalkoenen afgemaakt en is het gebied afgesloten.

Omdat de boerderijen geen contact met elkaar hebben, denken de experts dat de vogelgriep is overgedragen door trekvogels.

Maatregelen afdoende

De vogels die de ziekte hebben overgedragen, trekken de komende weken verder naar het zuiden. De deskundigen zouden naar eigen zeggen niet verrast zijn als er de komende weken meer gevallen opduiken in landen waar veel pluimvee wordt gehouden, zoals België, Frankrijk en Italië

De Europese Commissie verklaarde eerder vandaag dat Nederland afdoende maatregelen heeft genomen. Er komen dan ook geen extra maatregelen vanuit Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl