Jonnie en Therèse Boer tijdens de presentatie van de nieuwe Michelingids
NOS Nieuws

Librije's Zusje Amsterdam in een klap naar twee sterren

Librije's Zusje Amsterdam in het Waldorf Astoria heeft in een klap twee Michelinsterren gekregen. Ook zijn er twee restaurants die een tweede ster krijgen, waardoor er nu 19 tweesterrenrestaurants zijn in Nederland. Dat is evenveel als vorig jaar.

Librije's Zusje van Jonnie en Thérèse Boer verhuisde van Zwolle naar Amsterdam, maar moest de twee sterren die het in Zwolle had, wel opnieuw verdienen. Het Nonnetje in Harderwijk en de Lindehof in Nuenen kregen een tweede ster. De chef van restaurant De Zwetheul in Schipluiden vertrok, dat verloor daarom zijn twee sterren.

Er zijn vijf restaurants die voor het eerst een ster kregen. Daarmee zijn er in totaal 79 restaurants met een ster in Nederland. De restaurants De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen hebben nog steeds drie sterren. De Leest kreeg vorig jaar zijn derde ster.

We moeten anoniem zijn als we in restaurants gaan eten.

Werner Loens, hoofdinspecteur Michelingids

De hoofdinspecteur van de Michelingids in Nederland, Werner Loens, leidt een mysterieus bestaan. Zo zal hij nooit met zijn gezicht in beeld verschijnen tijdens een interview. En dat doet hij heel bewust. "Dat is de hele bedoeling van ons werk. We moeten anoniem zijn als we in restaurants gaan eten."

Dat heeft twee redenen: om geen voorkeursbehandeling te krijgen die de waardering van het restaurant kan beïnvloeden en om te zorgen dat de chef-kok zijn werk normaal kan doen. "Het levert heel veel stress op voor de kok als hij weet dat hij mensen van Michelin in zijn restaurant heeft", zegt Loens.

De Nederlandse restaurants doen het goed volgens hem. "Ze zijn heel gestaag bezig. Gaan er altijd op vooruit. We hebben nu een aantal economisch moeilijke jaren achter de rug, maar dat geeft ook jonge chefs de mogelijkheid om te innoveren en nieuwe concepten uit te proberen."

De nieuwe sterren

In Nederland heeft de crisis restaurants verplicht om te kijken naar wat de markt wil.

Werner Loens, hoofdinspecteur Michelingids

De hoofdinspecteur noemt dat een verschil met landen als Frankrijk en België. "Hoe zuidelijker je gaat, hoe meer daar een eetcultuur heerst. Of het nou goed of slecht gaat, men blijft altijd eten. Maar in Nederland heeft de crisis restaurants verplicht om te kijken naar wat de markt wil."

De Michelingids is volgens Loens niet ouderwets of achterhaald door internet. "Het verschil tussen onze gids en internetblogs is dat die persoonlijk advies geven over een restaurant. Michelin werkt met verschillende inspecteurs en iedere beslissing over een ster wordt door meerdere mensen genomen. Dat is objectiever dan een persoonlijk advies van een blogger of een culinair recensent."

Nieuwe tweesterrenrestaurants

Plaats Restaurant
Amsterdam Librije's Zusje
Harderwijk 't Nonnetje
Nuenen De Lindehof

Nieuwe eensterrestaurants

Plaats Restaurant
Amsterdam Sazanka
Amsterdam Sinne
Eindhoven Wiesen
Haarlem Ratatouille Food & Wine
Rotterdam FG Food Labs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl