Roger Federer biedt op de baan zijn excuses aan het publiek aan omdat hij niet kan spelen
NOS Sport

Afmelding Federer zeldzaamheid

De afmelding van Roger Federer vlak voor de finale van de ATP World Tour Finals is voor de Zwitser een zeldzaamheid. In de achttien jaar dat Federer prof is, gaf hij slechts twee keer eerder een walk-over in het enkelspel. Net als gisteren vanwege rugklachten.

In de 45-jarige geschiedenis van het eindejaarstoernooi was de opgave uniek. Het was nog niet eerder voorgekomen dat de finale niet gespeeld kon worden omdat een van de spelers niet fit was.

Federer biedt publiek zijn excuses aan

Telkens weer die rug

In 2012 trok Federer zich terug voor de halve finales van het ATP-toernooi van Doha. Jo-Wilfried Tsonga was zijn tegenstander. Lang was hij niet uit de roulatie. Anderhalve week later speelde Federer gewoon de Australian Open en daar haalde hij met gemak de halve finales, waarin Rafael Nadal hem de baas was.

Vier jaar eerder liet Federer de kwartfinales van het masters-toernooi van Parijs schieten tegen James Blake. Ook toen kwam hij na een week rust weer in actie, maar dit keer met minder succes. Bij de ATP World Tour Finals strandde hij in de groepsfase na twee nederlagen.

  • AFP
    Roger Federer geeft in 2008 een persconferentie nadat hij zich heeft teruggetrokken uit het masters-toernooi van Parijs
  • AFP
    In 2012 had Roger Federer bij het Qatar Open ook teveel last van zijn rug

Slechts drie walk-overs heeft Federer dus gegeven in zijn hele carrière. Nog indrukwekkender is het feit dat hij in geen enkele van zijn 1.221 duels als profspeler opgaf. De Zwitser speelt zijn wedstrijden vooralsnog altijd uit.

Davis Cup cruciaal

De vraag is nu of Federer aankomend weekend fit genoeg is om met Zwitserland in actie te komen in de finale van de Davis Cup tegen Frankrijk. Hij zal er alles voor over hebben, want de Davis Cup ontbreekt nog op zijn imposante erelijst.

Zonder de Davis Cup-finale had Federer wellicht wel geprobeerd om de finale van de Finals te spelen tegen Novak Djokovic, maar onder de huidige omstandigheden wilde hij geen enkel risico nemen. Waarschijnlijk met 2013 in zijn achterhoofd, want vorig jaar gaf hij zichzelf telkens te weinig tijd om te herstellen van zijn terugkerende rugklachten. Daardoor vielen zijn resultaten tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl