NOS NieuwsAangepast

Schade pluimveesector valt nu nog mee

Vogelgriep zorgt voor veel schade

De schade voor de pluimveesector als gevolg van de uitbraak van de vogelgriep valt nu nog mee, maar binnen een paar dagen kan het bedrag wel oplopen. Dat heeft voorzitter Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, NVP, gezegd in het NOS Radio 1 Journaal.

Bij een pluimveebedrijf in Hekendorp werd zaterdag vogelgriep ontdekt. Omdat het gaat om de voor mensen besmettelijke variant H5N8 zijn er ingrijpende maatregelen genomen.

Drie dagen

Gisteren is een landelijk vervoersverbod van 72 uur ingesteld voor gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, om te voorkomen dat het virus zich verspreidt.

Op dit moment lijden vooral broeierijen schade, omdat ze de kuikens die uitkomen niet kwijt kunnen. Voor de rest van de pluimveesector dreigt pas na een paar dagen grote schade.

De NVP pleit ervoor om het vervoersverbod op te heffen als er na die 72 uur geen nieuwe gevallen van vogelgriep opduiken.

Overleg

De NVP overlegt vandaag met het ministerie van Economische Zaken over de ontstane situatie.

Oplaat denkt wel dat er voldoende wordt gedaan om de vogelgriep te bestrijden. Hij pleit er wel voor om rond de vogeltrek in het voor- en najaar boeren met vrije-uitloopkippen toe te staan om hun dieren binnen te houden.

Dat mag nu niet als een boer het vrije-uitloopkeurmerk wil houden. Tijdens de vogeltrek zou de kans op verspreiding van de vogelgriep veel groter zijn.

Het bedrijf in Hekendorp heeft overigens geen vrije uitloop, dat is op een andere manier besmet geraakt.

Vrees voor veel schade na uitbraak vogelgriep

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl