Klaus Iohannis wint verrassend de Roemeense presidentsverkiezingen.
NOS Nieuws

Iohannis wint verrassend in Roemenië

De Roemeense premier Victor Ponta heeft zijn nederlaag in de Roemeense presidentsverkiezingen toegegeven. Dat deed hij nog voordat de definitieve uitslag bekend werd. 'Ik heb meneer Iohannis gebeld om hem te feliciteren', zei Ponta.

Daarmee heeft zijn tegenstander Klaus Iohannis de Roemeense presidentsverkiezingen gewonnen. Deze uitslag kwam sneller dan verwacht; uit eerdere exit-polls bleek dat beide kandidaten ongeveer de helft van de stemmen hebben gekregen.

De Roemenen gingen voor een tweede ronde naar de stembus, omdat geen van de kandidaten bij de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen kreeg.

Liberale burgemeester

Twee weken geleden bij de eerste ronde gold premier Victor Ponta als favoriet voor de overwinning. Hij kreeg toen zo'n 40 procent van de stemmen; tien procent meer dan zijn rivaal Klaus Iohannis.

In de prognoses van de uitslag werd al duidelijk dat die voorsprong was verdwenen. In drie verschillende exit-polls kregen Ponta en Iohannis ongeveer 50 procent van de stemmen. De liberaal Iohannis volgt president Traian Basescu op. Die is sinds 2004 president en stopt na twee termijnen.

Klaus Iohannis is de liberale burgemeester van de stad Sibiu in Midden-Roemenië. Hij behoort tot de Duitse minderheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl