Peter Kassig
NOS Nieuws

'Geen twijfel over authenticiteit video'

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft een nieuwe video naar buiten gebracht waarin vijftien mensen worden onthoofd. Een van hen is de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig. Correspondent Sander van Hoorn twijfelt niet aan de authenticiteit van de video, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Wat staat er op de video?

"Het is een lange video, waarin vijftien mensen worden onthoofd, onder wie Kassig. De beul van Kassig is dezelfde als in de eerste onthoofdingsvideo van IS. De berichten dat deze Brit, die onder meer John Foley en Steven Sotloff onthoofdde, zwaargewond zou zijn geraakt bij een luchtaanval lijken dus niet te kloppen, tenzij de video eerder is opgenomen."

"Wat verder opvalt, is dat de andere veertien beulen geen masker dragen. Sommigen ogen Aziatisch. De IS-leden praten openlijk over hun daad. Zo wordt bijvoorbeeld de plek genoemd waar het allemaal gebeurt, het Noord-Syrische dorpje Dabiq. Ook legt de beul uit waarom hij Peter Kassig vermoordt."

Hulpverlener Peter Kassig

Wie zijn de andere slachtoffers?

"Dat is onbekend. Er wordt gezegd dat het Syrische soldaten zijn. Het lijkt erop dat Kassig de enige westerling is. Deze Amerikaanse hulpverlener verleende onder meer medische bijstand aan een organisatie die werkzaam was in het noorden van Syrië, waar hij ook door IS is gepakt."

"In het filmpje refereert de beul eraan dat Kassig ook als Amerikaanse militair in Irak heeft gevochten. Dat is uiteindelijk ook de reden dat hij vermoord is. Kassig heeft zich overigens geruime tijd geleden tot de islam bekeerd. Hij had ook een islamitische naam aangenomen."

Zijn de beelden authentiek?

"De Amerikaanse overheid zegt nog bezig te zijn met het verifiëren van de authenticiteit, maar ik twijfel niet aan de echtheid van de video. Ten eerste omdat Kassig herkenbaar is, ten tweede omdat dit de manier is waarop Islamitische Staat op dit moment communiceert."

"Als het niet zou kloppen, verliest IS een deel van zijn geloofwaardigheid. Dat willen ze niet riskeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl