NOS Schaatsen

Koelizjnikov verslaat Smeekens op 500 meter

WB Obihiro: 500 meter (m)

Pavel Koelizjnikov heeft bij zijn debuut in de wereldbeker nog een gouden medaille toegevoegd aan zijn erelijst. Na zilver op de eerste 500 meter en goud op de 1.000 meter, toonde hij zijn klasse op de tweede 500 meter. In een evenaring van het baanrecord van Joji Kato bleef hij Jan Smeekens voor: 34,96.

Smeekens won vrijdag nog wel in de Meiji Hokkaido-Tokachi Oval, maar was nu iets langzamer dan in die race. De 35,09 (vrijdag 35,06) was wel genoeg voor een zilveren plak. De Japanner Ryohei Haga pakte op zijn thuisbaan het brons: 35,17.

Moerasjev nu niet op podium

Roeslan Moerasjev, vrijdag nog tweede op de kortste afstand, moest nu genoegen nemen met een vierde tijd (35,23). De beste Nederlander na Smeekens was pas terug te vinden op de veertiende plaats. Gerben Jorritsma klokte 35,61.

Hein Otterspeer en Pim Schipper finishten respectievelijk als zeventiende en achttiende. Eerder op de dag kwam er één Nederlander in actie in de B-groep. Kai Verbij eindigde als zesde in 35,85.

Smeekens: Koelizjnikov beer van een vent

Tweet Hvammen

Een opvallende naam was terug te vinden op de zesde plaats. Espen Aarnes Hvammen maakte niet alleen indruk met zijn tijd (35,26), maar de Noor liet zaterdag middels een tweet weten niet gecharmeerd te zijn van Koelizjnikov vanwege zijn dopingverleden. "We kijken of hij deze keer in Obihiro de dopingtest wel doorstaat", schreef hij.

Koelizjnikov, door zijn coach Kosta Poltavets de tweede Jan Bos genoemd, is sinds maart terug van een dopingschorsing van twee jaar. Bij de WK junioren in 2010 werd hij betrapt op het verboden middel methylhexanamine. Bij dat toernooi, heel toevallig ook in Obihiro, won hij de 1.000 meter en greep hij brons op de 500 meter.

De uitslag van de tweede 500 meter voor mannen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl