NOS Sport

Federer verslaat Wawrinka in thriller

  • AFP
    Federer balt z'n vuist in het duel met Wawrinka
  • AFP
    Roger Federer retourneert een service van Wawrinka
  • AFP
    Ook James Rodríguez van Real Madrid was aanwezig in de O2 Arena in Londen

Roger Federer heeft voor de negende keer in zijn loopbaan de eindstrijd van de World Tour Finals bereikt. De mondiale nummer twee versloeg na een fraai gevecht, waarin hij vier matchpoints overleefde, zijn Zwitserse landgenoot Stan Wawrinka (ATP-4) met 4-6, 7-5, 7-6 (6).

Wawrinka - de halvefinalist van 2013 - kende de beste start door op 1-1 voor het eerst in dit toernooi de opslag van Federer te breken. De Australian Open-kampioen was los en zette Federer met stevige klappen vanuit het achterveld continu onder druk.

Federer had moeite met het hoge niveau van Wawrinka en leverde op 2-4 andermaal zijn service in. De zesvoudig winnaar kwam daarna nog terug tot 4-5, maar Wawrinka liet zich niet een tweede keer verrassen. Mede dankzij gevarieerd serveren trok hij de eerste set naar zich toe.

Stan Wawrinka

Ook in de tweede set voerde de sterk serverende Wawrinka de boventoon. Toch was het Federer die als eerste voor een ommekeer kon zorgen, maar drie breakpoints op 3-2 waren niet aan hem besteed.

De spanning nam vervolgens toe, iets waar het toernooi zo naar snakte. Wawrinka was op 5-6 zijn zenuwen niet de baas door onder meer een makkelijke smash te missen. Federer profiteerde en haalde met een lovegame de set binnen.

Wawrinka brak in het derde bedrijf direct de service van Federer, na een opvallend incident. Federer veronderstelde dat hij het eerste punt van de game won, maar had een 'overrule' van de umpire gemist. Federer merkte dit pas toen het 0-40 stond en dacht zelf aan 15-30.

De spelers kwamen daarna met moeite door hun servicegames. Wawrinka serveerde op 5-4 voor de partij, maar verzuimde na een zenuwslopende game drie matchpoints te benutten.

Bloedstollende tiebreak

De afwachtend spelende Federer rook bloed en kwam in de tiebreak met 5-3 voor.

Wawrinka rechtte op wonderbaarlijke wijze zijn rug, kreeg op 6-5 zijn vierde matchpoint, maar Federer serveerde zich uit de problemen. Hij benutte op 7-6 met een stopvolley wel zijn eerste wedstrijdpunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl