Sepp Blatter overhandigt de toernooibal tijdens het WK in 2014.
NOS Voetbal

FIFA, Europa versus rest van de wereld

De nasleep van het FIFA-onderzoek naar fraude bij de toewijzing van wereldkampioenschappen kan zorgen voor een scheuring binnen de wereldvoetbalbond. De Duitse Bundesligavoorzitter Reinhard Rauball is de eerste hoge official die dreigt met uittreding van de Europese voetballanden.

"Als Europa uit de FIFA zou stappen, dan is er een kans dat ze bij de FIFA Blatter wegsturen. Dan hebben ze een probleem, want al het geld en de goede spelers komen uit Europa", zei Volkskrantjournalist Willem Vissers in het Sportforum van NOS Langs de Lijn.

Europa mag dan de macht van het geld hebben, maar in de structuur van de FIFA kan het continent geen beslissende rol spelen. "In Europa zijn we heel erg anti-FIFA. We moeten niet vergeten dat ze er op heel veel andere continenten anders over denken. Daarom wint Blatter ook steeds die verkiezingen. In Afrika, Azië en Zuid-Amerika weten ze wat ze aan Blatter hebben. Het is een hele slimme man, die ook heel veel bereikt heeft voor het voetbal."

Sepp Blatter kwam binnen en hij kreeg een staande ovatie

Iwan van Duren (Voetbal International)

Collega Iwan van Duren (Voetbal International) roept de aanval van Michael van Praag op Sepp Blatter in herinnering. Rondom het WK kondigde de Zwitser aan dat hij graag voor een vijfde termijn als voorzitter van de FIFA wilde gaan. Tijdens een bijeenkomst met de Europese landen werd hem dat niet in dank afgenomen door KNVB-voorzitter Van Praag.

"Toen Van Praag hem in Brazilië attaqueerde, hebben we daar allemaal naar gekeken. Dat vonden we allemaal geweldig. De dag erna zat collega Tom Knipping in de zaal bij een meeting van de FIFA-voorzitter met Afrikanen en Aziaten. Blatter kwam binnen en hij kreeg een staande ovatie van alle continenten", aldus Van Duren.

Politieke spelletjes

Het is volgens de VI-journalist bovendien nog maar de vraag of Europa als één blok op kan treden: "Het is een bizarre situatie. Blatter zit er met het mandaat van alle KNVB-leden, want de KNVB heeft bij de vorige voorzittersverkiezing op Blatter gestemd. Het WK in Qatar, daar heeft UEFA-voorzitter Michel Platini wel op gestemd. Sepp Blatter niet. En Platini zit er ook met het mandaat van de KNVB. Blatter is de grote duivel en daar zijn we allemaal tegen. Maar als je wat verder kijkt, dan zie je dat iedereen politieke spelletjes speelt."

Hoe lastig het ook zal zijn om de Europese landen op een lijn te krijgen, het ziet er uiteindelijk slecht uit voor Sepp Blatter. "Hij moet weg vanwege zijn slechte imago, want dat is zijn probleem. Zeker in Europa is er niemand die hem nog serieus neemt. Dan moet je op een gegeven moment op kunnen stappen, maar hij is verliefd op de FIFA", zo concludeert Willem Vissers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl