Koelizjnikov was de snelste op de 1.000 meter
NOS Schaatsen

Poltavets: Koelizjnikov is de tweede Bos

Na twee dagen schaatsen bij de wereldbekerwedstrijden in Obihiro, vallen de prestaties van de Russen het meest op. Er waren namelijk al zes podiumplaatsen. Eén van de grootste uitblinkers is Pavel Koelizjnikov. Hij werd vrijdag tweede op de 500 meter en veroverde zaterdag goud op de 1.000 meter. Kosta Poltavets, bondscoach van de Russen, legt uit wie dit twintigjarige talent is.

"Pavel Koelizjnikov is voor mij een déjà vu. Hij is de tweede Jan Bos. Ik heb een tijdje met hem samengewerkt en de geschiedenis herhaalt zich", zegt Poltavets. De 51-jarige coach van Rusland werkte van 1997 tot 2009 in Nederland. Bij DSB was hij de persoonlijk begeleider van onder anderen Bos.

"Hij kan de 500 meter winnen"

Poltavets: "Op basis van zijn techniek lijkt Koelizjnikov op Bos, maar ook zeker op basis van welke afstanden hij als specialismen heeft, de 500, de 1.000 en de 1.500 meter."

Dat Koelizjnikov bij zijn debuut in de wereldbeker zo goed presteert, is niet verrassend voor Poltavets. "Ik heb het wel zien aankomen. Hij kan morgen denk ik de 500 meter winnen."

Poltavets vergelijkt Koelizjnikov met Bos

Dopingschorsing

Hoewel Poltavets de prestaties van zijn pupil niet verrassend vindt, is het op zijn minst opvallend te noemen. Koelizjnikov, geboren in Vorkoeta in Siberië, is sinds maart terug van een dopingschorsing van twee jaar. Bij de WK junioren in 2010 werd hij betrapt op het verboden middel methylhexanamine. Bij dat toernooi, heel toevallig ook in Obihiro, won hij de 1.000 meter en greep hij brons op de 500 meter.

Koelizjnikov verklaarde destijds dat het ging om een middel tegen verkoudheid. In de neusspray die hij gebruikte zou het verboden middel hebben gezeten. De ISU schoof die verklaring van tafel en onthield hem twee jaar van wedstrijden. Poltavets kan daarover niets zeggen. "Ik was bezig met het traject Sotsji met de hoofdploeg. Hij kon niet aansluiten, dat is het enige wat ik erover kan zeggen."

De toekomst

Koelizjnikov heeft de schorsing achter zich gelaten en zich deze zomer aangesloten bij de Russische ploeg. Poltavets ziet hem groeien en heeft hoge verwachtingen van hem in de komende jaren.

"Deze jongen heeft veel plezier in het schaatsen, heeft lef en wil heel graag winnen. Hij is een winnaar net als Sven Kramer. Hij houdt van overwinnen, van vechten. Het is een jongen voor de toekomst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl