Prinses Mabel van Oranje en aartsbisschop Desmond Tutu bezoeken meisjes in Zambia
NOS Nieuws

Mabel: snel einde aan kindhuwelijken

Ze geeft niet vaak interviews, maar ter gelegenheid van de 25e verjaardag van het Kinderrechtenverdrag wilde prinses Mabel van Oranje graag praten over haar beweging Girls Not Brides. In het magazine over kinderrechten Kind vertelt ze over haar ambitie om zo snel mogelijk een einde te maken aan kindhuwelijken.

Optimistisch

Elk jaar worden wereldwijd zo'n 15 miljoen meisjes uitgehuwelijkt. Volgens de prinses kreeg dit probleem voorheen weinig aandacht. Maar sinds de oprichting van Girls Not Brides is er veel veranderd en staat het onderwerp op de agenda, zegt ze.

Alleen met internationale aandacht en lokale veranderingen kan er een einde aan komen, vindt Mabel. En ze heeft er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.

Missionaris

De wens om andere mensen te helpen was altijd al aanwezig. Als kind wilde Mabel missionaris worden. Die droom heeft ze kunnen verwezenlijken: "Ik denk dat ik nu een soort 21e-eeuwse 'missionaris' geworden ben."

The Elders

Als directeur van The Elders kwam de prinses in 2010 voor het eerst in aanraking met kindhuwelijken. De organisatie van voormalige wereldleiders, opgericht door Nelson Mandela, ontwikkelde onder haar leiding een strategie om het fenomeen te bestrijden.

Na het ongeluk van haar echtgenoot prins Friso nam ze ontslag als directeur. Wel bleef Mabel aan als adviseur.

Aanmoediging

Prins Friso was belangrijk voor de ontwikkeling van de beweging. "Hij moedigde me aan om dit onderwerp groots aan te pakken en was er ontzettend trots op dat ik Girls Not Brides geïnitieerd had", vertelt de prinses.

Inmiddels gaat het, na het overlijden van haar echtgenoot, wat beter. "Ik ben dankbaar dat ik, ondanks de enorme pijn en het verdriet waar ik doorheen ben gegaan en die ik nog steeds voel, toch de energie vind om me te blijven inzetten voor alles waar ik in geloof."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl