NOS NieuwsAangepast

Pentagon: geweldsrecord in Afghanistan

Het aantal geweldsincidenten in Afghanistan is sinds de inval van de VS in 2001 nooit groter geweest dan de afgelopen maanden. Volgens het Pentagon zijn bijna alle typen geweldsincidenten toegenomen, behalve aanslagen met bermbommen.

Vergeleken met drie jaar geleden is het geweld verdrievoudigd. Volgens het Pentagon heeft het sturen van extra troepen naar Afghanistan nog niet overal in het land succes opgeleverd.

Obstakel

Het rapport vermeldt verder dat de Afghaanse politie en het leger weliswaar nieuwe rekruten binnenhalen, maar dat analfabetisme en een gebrek aan officieren de opbouw van een Afghaanse veiligheidsmacht bemoeilijken. Ook corruptie is een obstakel.

Het rapport gaat over de periode april tot en met september. Sindsdien is de veiligheid volgens het Pentagon licht verbeterd. Vooral in steden zouden Talibanstrijders zijn teruggedrongen.

NAVO

De Afghanen gaan vanaf begin volgend jaar geleidelijk zelf de verantwoordelijkheid dragen voor de veiligheid in hun land. De NAVO draagt die verantwoordelijkheid stap voor stap over en het proces moet eind 2014 zijn afgerond.

De 28 NAVO-landen hebben dat vorige week in Lissabon besloten tijdens de NAVO-top. Het bondgenootschap leidt in Afghanistan nu nog de internationale troepenmacht ISAF, waarvan ook Nederland deel uitmaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl