"Wat Asscher heeft gezegd over transparantie komt niet uit het rapport"
NOS Nieuws

Onderzoeker: Asscher interpreteert rapport verkeerd

Onderzoeker Nico Landman constateert dat minister Asscher zijn rapport over Turken in de Nederlandse samenleving verkeerd heeft geïnterpreteerd. Hij doelt op de uitspraak van de minister dat Turkse organisaties, waaronder Milli Görüs niet transparant zijn.

Klopt niet

Islamoloog Nico Landman

Hij onderzocht hoe Turken in de afgelopen 30 jaar zijn geïntegreerd in de Nederlandse samenleving. "Aan de ene kant vormen ze een hechte gemeenschap, maar aan de andere kant vormen ze een integraal onderdeel van de Nederlandse samenleving."

Uit Landmans onderzoek blijkt dat de Turken vroeger inderdaad een gesloten gemeenschap vormden maar dat dat de laatste jaren sterk is veranderd. En daarmee zijn ze transparant geworden.

"Het is Asschers pakkie-an welke uitleg hij aan het rapport geeft. Maar ik constateer wel dat de kant die hij ermee opgaat beduidend kritischer en negatiever is dan wij in ons rapport."

Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu werden gisteravond uit de PvdA-fractie gezet

Een conflict over de visie van PvdA-minister leidde gisteravond tot een crisis in de PvdA. De Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk werden uit de fractie gezet omdat ze Asschers beleid niet wilden steunen. Ze zeggen dat ze door de fractie monddood zijn gemaakt. Het duo is verbolgen over Asschers uitspraken in een brief aan de Kamer dat Turkse organisaties niet transparant genoeg zijn.

Onderzoeker Landman betreurt de breuk. Volgens hem is iedereen nodig om in deze tijd allerlei problemen aan te pakken zoals islamitische radicalisering. De brief van de minister straalt volgens de islamoloog wantrouwen uit. Hij kan zich voorstellen dat Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk met hun kritiek een punt hebben.

"Ik kan me er wel wat bij voorstellen dat Asscher Turkse organisaties tegen zich in het harnas heeft gejaagd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl