Sepp Blatter tijdens een persconferentie in het FIFA-hoofdkwartier in Zürich
NOS Voetbal

Ook Belgische bond wil inzage FIFA-rapport

De Belgische voetbalbond KBVB wil net als de KNVB het volledige onderzoeksrapport inzien van de ethische commissie naar mogelijke malversaties bij de bidprocedures voor de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar).

De bonden hebben daar een overleg over gehad. "Aangezien België en Nederland kandidaat waren om samen het WK 2018 te organiseren, is het logisch dat onze bonden een totale transparantie wensen", zei directeur Steven Martens van de KBVB.

"Integriteit in geding"

Zijn collega Bert van Oostveen van de KNVB had zich daar donderdag al over uitgesproken. "Wij hebben daar tijd, geld en energie ingestoken en vinden dat we inzicht moeten hebben in het onderzoek naar de bidprocedure waar we onderdeel van waren."

"Volledige transparantie is wenselijk, omdat de integriteit van de voetbalsport in het geding is."

Interne kritiek FIFA

Ook vanuit de FIFA zelf klinken inmiddels geluiden om het rapport openbaar te maken. Jeffrey Webb, voorzitter van de voetbalbond van Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben en tevens één van de vice-voorzitters van de FIFA, heeft zich daarover uitgesproken.

Dat deed Webb samen met Sunil Gulati, de voorzitter van de Amerikaanse bond.

Aanleiding is het verschil van inzicht tussen Michael Garcia, de maker van het rapport, en Hans-Joachim Eckert, hoofd van de ethische commissie van de FIFA, over de conclusies die op basis van het rapport moeten worden getrokken. Garcia stelde in een reactie op de door de FIFA gepubliceerde samenvatting van zijn rapport dat die "een onvolledige en onjuiste voorstelling is van de feiten en conclusies zoals die in het rapport zijn beschreven".

"Om transparantie te bieden, moet het rapport zo spoedig mogelijk openbaar worden gemaakt", meldden Webb en Gulati vrijdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl