Brokstuk van vlucht MH17
NOS Nieuws

MH17-advocaten bundelen krachten

Twee organisaties van letselschade-advocaten (LSA en ASP) stellen een team samen met gespecialiseerde advocaten om nabestaanden van MH-17 slachtoffers bij te staan. Dat hebben zij bekendgemaakt op een bijeenkomst voor nabestaanden in Hoevelaken.

De nabestaanden kregen daar informatie en advies over de juridische afwikkeling van de ramp. De bijeenkomst werd door Slachtofferhulp Nederland georganiseerd omdat er nog veel vragen zijn. Zo'n tachtig nabestaanden lieten zich onder meer uitleggen op welke verschillende soorten schadebedragen zij recht hebben.

Volgens advocaat Veeru Mewa, bestuurslid van koepelorganisatie ASP, is er nog maar weinig geld uitgekeerd. Er zijn onder zijn cliënten weinig mensen met acute financiële problemen. Maar wie toch in de problemen dreigt te komen, moet zo snel mogelijk worden geholpen, vindt Mewa.

Dat zijn kosten die bijvoorbeeld te maken hebben met de uitvaart van slachtoffers. Die kosten lopen enorm op als er meerdere gezinsleden bij de ramp zijn omgekomen.

Veeru Mewa - bestuurslid ASP

Tot nu toe heeft ongeveer de helft van de Nederlandse MH17-nabestaanden zich gemeld bij de Nederlandse advocaat van Malaysia Airlines voor een voorschot van 37.000 euro. Aan zo'n 10 procent van de Nederlandse slachtoffers is al iets uitgekeerd. In de meeste gevallen ontvingen nabestaanden 3700 euro als tegemoetkoming in de eerste kosten.

De advocaten voor slachtoffers van personenschade (ASP) en de vereniging van letselschade advocaten (LSA) vormen nu een team advocaten dat gespecialiseerd is in luchtvaartrecht en veel ervaring heeft met het afwikkelen van schades door vliegrampen. Zo kunnen ze onderhandelen met Malaysia Airlines over de schadevergoedingen. "Wij delen onze ervaring met andere advocaten die nabestaanden bijstaan", zegt Mewa, die zelf enkele tientallen nabestaanden vertegenwoordigt.

Het is nog niet te zeggen hoe hoog de uiteindelijke schadevergoedingen uit gaan vallen, omdat het onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp nog niet is afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl