De twee vertrokken PvdA-Kamerleden hadden al langer discussie met de partij
NOS Nieuws

'Discussie met vertrokken PvdA'ers speelde al langer'

De discussie binnen de PvdA over de twee nu vertrokken Kamerleden speelt al geruime tijd. Volgens bronnen rond de PvdA waren partijleider Samsom en voorzitter Spekman al langer met hen in gesprek. Een van de onderwerpen was dat Kuzu en Öztürk zouden hebben geëist een Turkse medewerker 'integratie' voor de hele fractie aan te stellen.

De discussie over de positie van de twee zou deze week zijn geëscaleerd bij de voorbereiding in de fractie van een Kamerdebat over integratie. Kuzu en Öztürk vinden dat het kabinet zich te kritisch opstelt tegenover Turkse organisaties als Milli Görüs.

Belangen

Volgens de Haagse bronnen heeft de fractie lang geprobeerd Kuzu en Özturk binnenboord te houden, ook gezien de grote belangen die op het spel stonden. Daarbij wordt gewezen op het beeld dat deze ruzie kan oproepen bij de Turkse gemeenschap in Nederland. In de fractie zitten nog meer Kamerleden van Turkse afkomst.

In de fractievergadering van donderdagavond liepen de emoties hoog op. Volgens verschillende bronnen heeft Öztürk zijn collega Marcouch toegevoegd: "Moge Allah je straffen." Dat was voor veel aanwezigen het moment waarop ze dachten dat het niet meer goed zou komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl