Paus Franciscus eerder dit jaar bij een bezoek in Rome aan een opvang voor dak- en thuislozen
NOS Nieuws

Paus bouwt douches voor zwervers bij Vaticaan

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

Daklozen die rond het Vaticaan in Rome overnachten kunnen daar binnenkort ook douchen. Paus Franciscus heeft opdracht gegeven een aantal toiletten op het Sint-Pietersplein te verbouwen tot badkamers. Ook in andere parochies in de Italiaanse hoofdstad zijn douches aangelegd.

Rond het Vaticaan slapen iedere nacht tientallen daklozen onder de zuilengalerijen. De zwervers krijgen nu al soep en koffie van kerkelijke organisaties, maar kunnen zich er straks dus ook wassen.

Waardigheid

Het initiatief voor de douches komt van de pauselijke aalmoezenier Konrad Krajewski, die eerder badkamers liet bouwen in een tiental parochies in Rome. "We geven waardigheid aan deze mensen door ze in de gelegenheid te stellen zich te verschonen", aldus Krajewski in een gesprek op de kerkelijke radiozender Radio Vaticana. "De daklozen komen restaurants niet binnen om naar het toilet te gaan. Bij de stations kun je alleen tegen betaling terecht."

Paus Franciscus zou onmiddellijk akkoord zijn gegaan met de voorstellen van Krajewski om de toiletblokken op het Sint-Pietersplein aan te passen. De aanleg van voorlopig drie douches begint maandag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl