Frank Lowy (l) overhandigt de Australische bid in 2010 aan Sepp Blatter
NOS Voetbal

Ook Australië ontstemd over FIFA-rapport

Ook de Australische voetbalbond FFA heeft boos gereageerd op de conclusies die de FIFA heeft getrokken uit het onderzoeksrapport over de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. De bond zegt nog niet te weten of er stappen worden ondernomen en wacht de ontwikkelingen binnen de FIFA zelf af, waar onenigheid over het rapport is ontstaan.

In de gisteren gepubliceerde FIFA-verklaring worden Rusland en Qatar vrijgepleit van omkoping, maar is er kritiek op de pogingen van Australië en Engeland om het WK binnen te halen.Volgens FFA-voorzitter Frank Lowy heeft de Australische voetbalbond niets verkeerd gedaan en een 'schone campagne' gevoerd, zo veel mogelijk in samenwerking met de Australische regering.

"Ook hebben we er instanties als UNICEF en de FIFA zelf bij betrokken. De financiën zijn gerapporteerd aan de regering en beoordeeld door onafhankelijke accountants."

"Schijnbaar meningsverschil"

Lowy zegt dat mogelijke vervolgstappen afhangen van het "schijnbare meningsverschil binnen de ethische commissie van de FIFA" over het rapport. Enkele uren nadat de wereldvoetbalbond gisteren de samenvatting van het onderzoeksrapport publiceerde, wees de leider van dat onderzoek, Michael Garcia, de conclusies af. Volgens de Amerikaanse jurist bevat de samenvatting "tal van onvolledige en onjuiste voorstellingen van de feiten en conclusies uit het onderzoeksrapport".

In de FIFA-verklaring staat onder meer dat Australië geld heeft gestoken in voetbalontwikkelingsprojecten in diverse landen, waardoor de indruk zou zijn gewekt dat dit is gedaan om stemmen te werven. Volgens Lowy is zijn land juist door de FIFA aangemoedigd om geld te investeren in voetbalprojecten in ontwikkelingslanden. Australië heeft ruim 30 miljoen euro gestoken in zijn poging om het WK van 2022 binnen te halen, maar kreeg in de eerste stemronde slechts één stem.

FA en KNVB ontevreden

Ook de Engelse voetbalbond reageerde gisteren woedend op de conclusies van de FIFA. De KNVB heeft aangekondigd het hele onderzoeksrapport van Garcia bij de FIFA te zullen opvragen. De wereldvoetbalbond weigert vooralsnog het complete rapport openbaar te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl