Bill Gates in gesprek met presentator Twan Huys
NOS Nieuws

Gates: Microsoft doorgeschoten met Windows 8

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Microsoft is bij de ontwikkeling van Windows 8 doorgeschoten met vernieuwingen. Dat zegt oud-topman en oprichter Bill Gates in NTR College Tour, dat morgen wordt uitgezonden. Gates is nog zijdelings betrokken bij Microsoft.

"Met Windows 8 probeerden we twee gebruikersinterfaces bij elkaar te brengen, maar het schakelen tussen de twee ging niet heel goed", geeft Gates toe. "Met Windows 8 zijn we een beetje te ver doorgeschoten." Hij belooft verbeteringen in de volgende versie van Windows.

Volgens Gates moet elk bedrijf risico's nemen en durven te veranderen. "Zelfs als we een fantastische verandering hadden doorgevoerd, dan zouden er toch nog mensen zeggen: het is niet zoals het was."

  • Microsoft
    Veel gebruikers hadden kritiek op de vernieuwingen in Windows 8
  • Microsoft
    Gates belooft verbeteringen in Windows 10, de opvolger van Windows 8.

In het gesprek was ook aandacht voor Apple en topman Tim Cook, die onlangs uit de kast kwam. Gates noemde dat moedig. "Het laat zien dat er vooruitgang wordt geboekt met de acceptatie voor het homohuwelijk en homo-adoptie."

Gates toonde zich niet onverdeeld optimistisch over Apple. Hij roemde de "goede smaak" van de overleden oprichter Steve Jobs, maar zei daarna: "De producten van Apple zijn veranderd sinds hij er niet meer is."

Polio, malaria en ebola

Gates besteedt het grootste deel van zijn tijd en veel geld aan zijn stichting, de Bill & Melinda Gates Foundation. De stichting richt zich vooral op het elimineren van ziektes in arme gebieden. Over polio had hij goed en slecht nieuws. "In Nigeria zijn al vier maanden geen gevallen van polio bekend", zei Gates. Het slechte nieuws: "Tachtig procent van de gevallen van polio is in Pakistan. De Taliban doden hulpverleners die vaccins verspreiden."

Gates verwacht dat polio in 2018 is uitgeroeid. Daarna is wat hem betreft malaria aan de beurt. Op de vraag voor welke ziekte hij het liefst het eerst een nieuw vaccin zou hebben, antwoordde hij: malaria. Zijn stichting heeft al twee miljard dollar uitgegeven aan malariabestrijding. Gates verwacht dat de vijf dodelijkste ziektes in armere landen over tien tot vijftien jaar te bestrijden zijn met vaccins.

Over ebola zegt Gates dat de wereld niet goed was voorbereid. "We hebben geluk gehad dat ebola niet net iets besmettelijker is. Dan had er echt een grote epidemie kunnen uitbreken. Hopelijk leren we hieruit dat we niet snel en slim genoeg waren."

Ik ben er jaloers op dat jullie in deze tijd opgroeien.

Bill Gates

De opnames van College Tour waren vanochtend in Den Haag, vlak voor het bezoek van Gates aan premier Rutte. Gates gaf aan dat hij Rutte eraan zou herinneren dat Nederland altijd heel genereus is geweest met ontwikkelingshulp en het geld efficiënt en slim besteedt. Hij hoopt dat Nederland, nu de economie aantrekt, weer 0,7 procent van het Bruto Nationaal Product aan ontwikkelingshulp gaat uitgeven.

Aan het eind van het tv-programma wordt de gast altijd gevraagd naar advies voor de studenten in de zaal. "Wees optimistisch over de kansen die je hebt", antwoordde Gates. "Je kunt alles leren, alles zien in de wereld. Ik ben er jaloers op dat jullie in deze tijd opgroeien."

In het AFAS Circustheater in Den Haag zaten zo'n 2.000 studenten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl