Minister Kerry met de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Judeh
NOS Nieuws

Kerry en Netanyahu in Jordanië

In de Jordaanse hoofdstad Amman is vanavond een ontmoeting tussen de Israëlische premier Netanyahu, de Amerikaanse minister Kerry en de Jordaanse koning Abdullah. Ze zullen spreken over de opgelopen spanningen tussen Israël en de Palestijnen, onder meer in Jeruzalem.

De afgelopen weken was er een reeks van aanslagen en incidenten. In Jeruzalem liep de spanning op bij de Tempelberg, na een aanslag op de Joodse activist Yehuda Glick. Die wil dat Joden kunnen bidden op de Tempelberg, voor zowel Joden als moslims heilige grond.

Ambassadeur

Jordanië speelt een belangrijke rol bij de bemiddeling tussen Israël en de Palestijnen. In Jordanië, dat grenst aan de Westelijke Jordaanoever, wonen veel Palestijnen. Het is een van de weinige Arabische landen die vrede hebben gesloten met Israël.

Vorige week trok Jordanië zijn ambassadeur terug uit Tel Aviv uit protest tegen "een onacceptabel optreden" door de Israëlische politie tegen Palestijnse demonstranten bij de al-Aqsa-moskee op de Tempelberg.

Deze week kondigde Israël nieuwe bouwplannen aan voor Oost-Jeruzalem. Die zetten kwaad bloed bij de Palestijnen, die Oost-Jeruzalem zien als de hoofdstad van hun toekomstige staat.

De Verenigde Staten hebben hun zorgen geuit over de Israëlische bouwplannen in de bezette gebieden. Ze brengen vredesgesprekken volgens Washington steeds verder weg.

Kerry sprak eerder vandaag in Jordanië al met de Palestijnse president Abbas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl