Aluminiumfabriek Aldel gaat weer open en dat wordt gevierd met taart
NOS Nieuws

'De vlag kan uit in Delfzijl'

Burgemeester Groot is dolgelukkig met de herstart van aluminiumfabriek Aldel in zijn gemeente Delfzijl. "Dit betekent veel voor gezinnen, de middenstand en de hele gemeenschap. De vlag kan uit."

Ook het personeel dat vorig jaar vlak voor Kerstmis te horen kreeg dat het werd ontslagen, is opgetogen. De werknemers zijn vanochtend bijgepraat. Na afloop kwam het merendeel met een glimlach naar buiten.

Toch blijft het een onzekere tijd. Na het faillissement werden 400 mensen ontslagen. Aldel verwacht dat er eind volgend jaar voor 200 mensen werk is. Toch zijn de meeste oud-medewerkers van Aldel hoopvol.

Woede

Bij alle oud-personeelsleden valt komende tijd een brief op de mat met uitleg over de sollicitatieprocedure. Een oud-werknemer zegt dat hij z'n oude baan gunt aan de jongere generatie. "Ik heb een WW-uitkering tot mijn pensioen. Geef het werk maar aan de jongeren."

Toch is er nog altijd woede over de sluiting vorig jaar. Het voormalige personeel is vooral boos op minister Kamp, die vorig jaar "geen aanknopingspunten" zag om bij te dragen aan een doorstart. Ondernemers en de provincie Groningen hadden toen een reddingsplan gemaakt en vroegen om een subsidie van ongeveer 45 miljoen euro.

Toch overheerst de hoop in de regio waar de werkloosheid hoog is. De burgemeester verwoordt het als volgt: "Het is fantastisch dat na een jaar een hoop mensen weer een baan hebben bij Aldel. Ze hebben weer een perspectief in hun leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl