Ernst Noorman schudt president Bouterse de hand als nieuwe Nederlandse ambassadeur
NOS Nieuws

Weer Nederlandse ambassadeur in Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

In Paramaribo heeft Ernst Noorman zijn geloofsbrieven aangeboden aan de Surinaamse president Bouterse. Daarmee is Nederland na 2,5 jaar weer op het hoogste diplomatieke niveau in Suriname vertegenwoordigd.

Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal riep in april 2012 ambassadeur Aart Jacobi terug naar Den Haag toen het Surinaamse parlement de omstreden Amnestiewet aannam.

Volwassen relatie

De Amnestiewet is er nog steeds, maar de huidige Nederlandse regering vindt het belangrijk dat er met de voormalige kolonie een volwassen diplomatieke relatie wordt onderhouden. “Frans Timmermans heeft zich daar als minister hard voor gemaakt omdat onze landen sterk met elkaar verbonden zijn,” zegt Noorman. “Iedereen hier heeft wel familie in Nederland. We zijn dan ook heel blij met deze belangrijke stap in de verhouding tussen onze landen.”

Decembermoorden

Nederland is overigens niet van standpunt veranderd ten aanzien van de Amnestiewet. “Wij zien het nog steeds als het ingrijpen in een lopende rechtszaak en we verwerpen dat. Ook staat nog steeds voor ons dat de president door een Nederlandse rechter is veroordeeld en dat hij hoofdverdachte is in de Decembermoorden. Maar dat we het over een aantal zaken niet met elkaar eens zijn, betekent niet dat we niet met elkaar moeten praten. Ik wil mij de komende tijd vooral richten op dat wat ons bindt en op wat onze landen samen verder kan brengen,” aldus de nieuwe ambassadeur.

Informele gesprekken

Ernst Noorman vertegenwoordigde Nederland sinds juni 2013 als Tijdelijk Zaakgelastigde. “Ik heb in die periode veel informele gesprekken gehad, maar de status van de gesprekken is nu anders. We kunnen nu weer op het hoogste niveau onderwerpen op de agenda zetten die beide landen aangaan,” zegt de diplomaat.

Minister Koenders

Volgens de nieuwe ambassadeur wil ook de Surinaamse minister van Buitenlandse zaken Lackin weer contacten op het hoogste niveau. “Er komt ook weer een ambassadeur voor Suriname in Den Haag.” Op de vraag of Noorman op korte termijn een bezoek van minister Koenders van Buitenlandse Zaken aan Paramaribo verwacht zegt hij: “Dat is nu niet aan de orde. Ik heb mijn geloofsbrieven aangeboden en dat is het belangrijkste moment van vandaag.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl