De getuigenverklaringen van mensen uit de directe kring rond Karadzic zijn ontlastend voor Karremans
NOS Nieuws

Karremans krijgt hulp van Karadzic

Oud Dutchbat-commandant Thom Karremans heeft hulp gekregen van de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic. De hulp betreft de procedure die nabestaanden van in Srebrenica vermoorde moslimmannen tegen Karremans hebben aangespannen.

Volgens Karremans' advocaat Knoops heeft de juridisch adviseur van Karadzic 21 verklaringen van getuigen in het proces tegen Karadzic gegeven. Niet bekend is wie deze getuigen zijn.

Uit de verklaringen zou blijken dat ook Karadzic rond de val van de door Dutchbat beschermde enclave in juli 1995 geen signaal had dat er een massamoord ophanden was. De Servische oud-generaal Ratko Mladic zou zelfstandig en kort voor de gebeurtenissen tot de aanval op Srebrenica hebben besloten.

Artikel 12

Volgens Knoops zijn de getuigenverklaringen van mensen uit de directe kring rond Karadzic ontlastend voor Karremans. "Als zelfs Karadzic niet wist wat ging gebeuren, kan dat ook Karremans niet worden verweten", stelt Knoops. Hij heeft de getuigenverklaringen overhandigd aan het gerechtshof in Arnhem, dat de artikel 12-procedure donderdag behandelt.

De nabestaanden van de vermoorde moslimmannen willen met deze procedure bereiken dat Karremans, zijn plaatsvervanger Rob Franken en adjudant Berend Oosterveen alsnog vervolgd worden voor betrokkenheid bij genocide, moord en oorlogsmisdrijven.

Het Openbaar Ministerie had eerder besloten om de drie niet te vervolgen, ondanks een advies van in- en externe deskundigen om dit wel te doen.

Bevelsstructuur

Het hof behandelt het verzoek van de nabestaanden achter gesloten deuren. Karremans is daarbij en krijgt ook zelf het woord. Tientallen Dutchbatters hebben aangekondigd donderdag naar Arnhem te komen om Karremans mentaal te steunen.

Volgens Knoops zal Karremans een eventueel proces niet uit de weg gaan, als het hof het OM tot vervolging dwingt. "Het is voor hem alleen onbegrijpelijk dat alleen hij en Franken en Oosterveen zich hiervoor moeten verantwoorden. Als het tot een strafrechtelijk onderzoek komt, zullen we zeker voormalig minister-president Kok en voormalig minister van Defensie Voorhoeve als getuige oproepen", zegt Knoops.

De getuigenverhoren moeten volgens Knoops aantonen dat er sprake was van een onduidelijke bevelsstructuur. "Alle open einden die nog bestaan zullen dan opgehelderd moeten worden want het gaat wel om een zeer ernstig feit, namelijk betrokkenheid bij genocide, moord en oorlogsmisdrijven."

Begin vorige maand eindigde na vijf jaar het proces tegen Karadzic bij het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Hij stond terecht voor oorlogsmisdaden en zijn rol bij de genocide na de val van Srebrenica in 1995. De uitspraak wordt volgend jaar zomer verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl