Vincent Janssen
NOS Voetbal

Vincent Janssen, de grote onbekende

De uitschakeling van Jong Oranje voor het EK van volgend jaar is hard aangekomen. Het debacle kostte bondscoach Adrie Koster inmiddels de kop. Remy Reijnierse neemt voor even de honneurs waar en maakt meteen van de nood een deugd: hij nodigde voor de oefenwedstrijd tegen Jong Duitsland louter spelers uit die straks ook op het EK 2017, het eerstvolgende grote toernooi, in actie mogen komen.

En zo kan het gebeuren dat er voor het eerst in de geschiedenis van het profvoetbal een speler van Almere City FC is geselecteerd voor Jong Oranje. Die eer komt Vincent Janssen toe, met zeven treffers de topschutter van de ploeg uit Flevoland. De 20-jarige aanvaller debuteert donderdag tegen het Duitse elftal, dat zich in tegenstelling tot Nederland wel kwalificeerde voor het EK in Tsjechië.

Aan alles merk je dat hij uit een topsportfamilie komt

Fred Grim, trainer Almere City FC

Niet goed genoeg

Janssen speelt voor het tweede seizoen bij Almere City FC. Hij is afkomstig van Feyenoord, dat een groot talent in hem zag, maar de spits uiteindelijk toch niet goed genoeg vond om hem een contract aan te bieden.

Bij zijn zoektocht naar gunstige en goede versterkingen voor Almere City stroopte coach Fred Grim de velden af, waar de jeugdelftallen van onder meer AZ en Feyenoord actief waren. Hij raakte onder de indruk van Janssen en haalde hem in de zomer van 2013 naar zijn werkgever. Voor helemaal niets.

Voor onze club is het prachtig dat hij nu in Jong Oranje debuteert. Dat doet de clubnaam goed

Fred Grim, trainer Almere City FC

Samen met Janssen werd een plan van aanpak gesmeed: hij zou een jaar de tijd krijgen om te wennen aan het voetbal in de eerste divisie. "Bij het eerste gesprek had ik al meteen het gevoel dat zijn komst een succes zou worden", aldus Grim, die zeer tevreden is over het feit dat Janssen in Almere een verbintenis heeft tot juli 2016, zodat de door veel clubs gevolgde aanvaller niet volgend jaar weer voor niets vertrekt.

Lelijke eendje

"Vincent weet precies wat hij wil. Hij maakt een enorme ontwikkeling door. Hij bewijst dat je via een andere weg ook kunt slagen in het betaald voetbal. Hij maakt grote stappen bij ons. Het geduld, dat wij met hem hadden, loont zich. Wij weten ook dat veel clubs hem volgen."Dat hij is geselecteerd voor Jong Oranje en in Ingolstadt in de basis begint, komt Almere City goed uit. De club, door velen gezien als een lelijk eendje in het betaald voetbal, komt mede door hem nu positief in het nieuws. Hij heeft met zijn productiviteit in de Jupiler League ook een flink aandeel in de tiende plaats op de ranglijst, terwijl ondertussen de tweede periodetitel lonkt.

Vincent Janssen, zoon van voormalig topzwemster Annemarie Verstappen, is het uithangbord van Almere City geworden. "Aan alles merk je dat hij uit een topsportfamilie komt," zegt Grim. "Het is een echte prof die nooit verzaakt. Voor onze club is het prachtig dat hij nu in Jong Oranje debuteert. Dat doet de clubnaam goed."

Nieuwe lichting

Janssen maakt deel uit van een nieuwe lichting spelers voor Jong Oranje, dat dit seizoen alleen nog maar oefenduels afwerkt. Slechts jonge profs, geboren in 1994 of later, komen voor de nieuwe ploeg in aanmerking. Pas na volgend jaar zomer begint de kwalificatiereeks op weg naar het EK van 2017.

Janssen hoopt daar uiteraard bij te zijn. Een eerste stap kan hij donderdagavond zetten in Ingolstadt, waar de middenvoor van Almere City zich geflankeerd weet door Ajacied Anwar El-Ghazi en Feyenoorder Jean-Paul Boëtius en in de rug gedekt door onder meer PSV'er Jorrit Hendrix, spelers van clubs waarvan Janssen voorlopig alleen nog maar kan dromen.

Selectie Jong Oranje

Maarten de Fockertsc Heerenveen
Mickey van der Hart Go Ahead Eagles
Joost van Akensc Heerenveen
Nathan AkéChelsea
Sven van BeekFeyenoord
Derrick LuckassenAZ
Karim Rekik PSV
Rick KarsdorpFeyenoord
Joris van OvereemFC Dordrecht
Mohamed Rayhi PSV
Daley Sinkgravensc Heerenveen
Tonny Trindade de Vilhena Feyenoord
Jorrit HendrixPSV
Jean-Paul BoëtiusFeyenoord
Wessel DammersFeyenoord
Anwar El-GhaziAjax
Vincent JanssenAlmere City FC

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl