NOS Nieuws

Takelwagentje op rampplek MH17

Kraan tilt wrakstukken MH17 op

In het rampgebied van de MH17 zijn vanochtend opnieuw Nederlanders actief. Ze richten zich hoofdzakelijk op het bergen van menselijke resten. Voor de berging van wrakstukken ontbreekt groot materieel.

David Jan Godfroid is mee met het Nederlandse team. Kort na 10.00 uur zei hij in het NOS Radio Journaal dat er onderzoek wordt gedaan in Grabovo. "Er is zojuist een stokoud takelwagentje aangekomen. Hier ligt het landingsgestel en ik vermoed dat ze gaan proberen om delen op te tillen, om te kijken of er nog menselijke resten liggen."

Godfroid verwacht niet dat er ook wrakstukken van het vliegtuig geborgen zullen worden. "Er zijn hier alleen drie lokale mannen met scheppen, maar geen vrachtwagens. Voor het echte bergen heb je meer nodig."

Onenigheid

De Onderzoeksraad voor Veiligheid sprak een kleine week geleden de verwachting uit dat de bergingswerkzaamheden binnen enkele dagen zouden kunnen beginnen. Er wordt door de OVSE nog altijd onderhandeld met de pro-Russische separatisten in de regio over de voorwaarden. Er zou onenigheid zijn over een passage waarin de "Volksrepubliek Donetsk" expliciet wordt genoemd.

Vanochtend waren er aan de randen van de stad Donetsk weer zware gevechten. In het rampgebied zelf is het overwegend rustig. "We horen wel gerommel en artillerievuur, maar dat is echt ver weg."

  • David Jan Godfroid / NOS
    De takelwagen op weg naar de rampplek van de MH17
  • David Jan Godfroid / NOS
    Vanochtend verscheen een takelwagen in het rampgebied van MH17
  • David Jan Godfroid / NOS
    De takelwagen aan het werk op de rampplek van de MH17
  • Johan Boerman / NOS
    De takelwagen aan het werk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl