(VLNR) Piet Ploeg (voorzitter), Roel Risah (penningmeester), Evert van Zijtveld (bestuurslid), Naomi Tamtelahitu (secretaris) en Dennis Schouten (vicevoorzitter) van de Stichting Vliegramp MH17
NOS Nieuws

'Nabestaanden MH17 hebben een stem nodig'

"De slachtoffers van de MH17 zijn niet alleen de mensen die in het ramptoestel zaten, maar het gaat om duizenden nabestaanden die ook allemaal door de ramp getroffen zijn", zegt Piet Ploeg in het NOS-Radio 1 Journaal.

Hij is de voorzitter van de Stichting voor slachtoffers van de MH17 die gisteren werd opgericht. "Die duizenden mensen zitten met vragen en dan is het heel erg belangrijk dat er in ieder geval een stichting is die hun belangen behartigt."

De twee initiatiefnemers, zelf familie van slachtoffers van de ramp, willen onder meer een platform bieden waardoor nabestaanden contact met elkaar kunnen leggen en informatie kunnen krijgen. Verder wil de stichting mensen helpen bij het contact met instanties, goed in de gaten houden hoe het onderzoek verloopt en een aanspreekpunt zijn namens de nabestaanden.

Waarom is de stichting nu pas opgericht?

"We hebben ermee gewacht tot na de nationale herdenking maar we zijn al lang bezig met de voorbereidingen. Kort na de crash zijn al de eerste initiatieven geweest om te komen tot een stichting die de belangen van de nabestaanden gaat behartigen."

Waarom is de stichting nodig?

"Het is geen gewoon ongeluk geweest, maar een ramp van hele grote omvang met veel internationale, politieke en juridische aspecten. De stichting monitort alle onderzoeken, bijvoorbeeld die van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie, de processen rond de identificatie van slachtoffers en de repatriëring van eigendommen."

"Wij vinden het heel belangrijk om als nabestaanden heel scherp in de gaten te houden hoe al die onderzoeksinstanties hun werk doen en kijken of we daarmee ook een brug kunnen slaan tussen die instanties en de nabestaanden. Ook denken we na over hoe we de herdenking in de toekomst willen voortzetten."

Piet Ploeg, voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17

Slachtofferhulp biedt de nabestaanden toch al ondersteuning?

"Er is een website van Slachtofferhulp en daar zijn we erg blij mee. Die heeft ook zeer goede diensten bewezen en doet dat nog steeds. Maar het is ook heel erg belangrijk om de nabestaanden zelf aan het woord te laten, om ze een stem te geven."

Gaat de stichting zich ook met het politieke aspect bezighouden?

"Wij zijn niet van de politiek. Politiek is eigenlijk gewoon oordelen, en daar houden wij ons voorlopig nog even niet mee bezig. Wij kunnen natuurlijk wel een bepaalde rol hebben, bijvoorbeeld als spreekbuis van de nabestaanden richting regering, richting Tweede Kamer of richting instanties. We kunnen druk uitoefenen om met antwoorden te komen over de oorzaak van de ramp. Daar hebben wij een rol in, maar dat is wat anders dan dat wij zelf ook politieke oordelen gaan vellen."

Speelt de stichting ook een rol bij eventuele schadevergoedingen?

"Ja, dat gaan we niet zelf doen, maar we kunnen faciliteren en ondersteunen in bijvoorbeeld het vinden van een goede advocaat. Je zou ook kunnen denken aan bijvoorbeeld de centrale inkoop van letselschade-advocaten."

"Bij de stichting hebben zich inmiddels 50 lotgenoten gemeld die willen meedenken over de rol van de stichting. In oktober is een bijeenkomst gehouden waar met deze betrokkenen de doelstellingen zijn vastgelegd. Zo'n 500 nabestaanden ondersteunen de stichting."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl