Peilingwijzer: PVV weer naast VVD
In de nieuwste Peilingwijzer is de PVV samen met de VVD de grootste partij met 25 tot 29 Tweede Kamerzetels. De partij van Geert Wilders steeg ten opzichte van een maand geleden drie zetels, terwijl de VVD juist drie zetels daalde.
Volgens politicoloog Tom Louwerse, die de Peilingwijzer maakt, lijkt daarmee een einde gekomen aan de opleving die de grootste regeringspartij na de ramp met vlucht MH17 kende. "Kiezers hadden een gunstige indruk van de reactie van het kabinet op die ramp", aldus Louwerse. "De VVD profiteerde daar in de zomermaanden van, meer dan coalitiegenoot PvdA. Dat heeft de partij tot eind september kunnen vasthouden, maar inmiddels is het effect kennelijk uitgewerkt."
Verkeer
De PVV lijkt zich daarentegen te herstellen van een dip die inzette na de gemeenteraadsverkiezingen en de Marokkanenuitspraken van Wilders. Tot die tijd lag de PVV alleen aan kop in de Peilingwijzer.
Louwerse: "Het lijkt erop dat sommige PVV-sympathisanten weer zijn teruggekeerd na een tijdelijke overstap naar de VVD. In al het beschikbare onderzoek zie je dat er in het algemeen veel verkeer is van kiezers tussen die twee partijen. De commotie rond de Marokkanenuitspraken en het opstappen van PVV-politici is inmiddels niet meer zo acuut. Nu spelen weer andere afwegingen bij de kiezer een rol. Er is veel te doen over IS en de islam en op dat punt heeft de PVV natuurlijk een sterk profiel."
CDA
Opvallend is deze maand ook dat het CDA heel verschillend scoort in de peilingen waar de Peilingwijzer een gewogen gemiddelde van berekent. Deze oppositiepartij krijgt bij Peil.nl van Maurice de Hond maar liefst 9 zetels meer dan in de Politieke Barometer (23 tegen 14). De stand van het CDA bij TNS Nipo en De Stemming ligt meer in het verlengde van de Peilingwijzer (18 tot 22 zetels).
Een sluitende verklaring voor de grote verschillen heeft Louwerse niet. "Daarvoor geven de bureaus te weinig informatie over de onderzoeksmethodes. Maar het kan te maken hebben met de verschillende wijze waarop zij het feit corrigeren dat bepaalde groepen kiezers, zoals ouderen, minder vaak meedoen met internetpeilingen. Het lijkt erop dat daardoor de Politieke Barometer de CDA-aanhang onderschat en Peil.nl die overschat, maar dat weten we dus niet zeker."
Schandalen
Achter de eerdergenoemde koplopers zijn er in de Peilingwijzer deze maand weinig verschuivingen. D66 komt op 20 tot 24 zetels, het CDA dus op 18 tot 22 en de SP op 15 tot 19. Daarachter volgt de PvdA met 12 tot 16.
Bij de kleinere partijen is er enig verlies te zien bij het door schandalen rond leider Henk Krol geplaagde 50Plus, maar dat is gering en valt binnen de foutmarge van de Peilingwijzer. GroenLinks, de ChristenUnie (beide 5-7), de SGP en de Partij voor de Dieren (beide 3-5) blijven eveneens stabiel.
De NOS publiceert iedere maand de Peilingwijzer van politicoloog Tom Louwerse. In de Peilingwijzer worden peilingen van de Politieke Barometer (Ipsos), De Stemming(EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond) en TNS Nipo samengevoegd. Meer over de methode achter De Peilingwijzer is te vinden op de website van Louwerse.