NOS Nieuws

Webwinkelreus Amazon ook in Nederland

Webwinkel Amazon nu ook in Nederland

Het Amerikaanse bedrijf Amazon is nu ook actief in Nederland. Vanaf woensdag gaat het bedrijf Nederlandse e-boeken verkopen via een Nederlandstalige website.

De Nederlandse boekenwereld vreest al jaren voor de komst van de Amerikaanse reus. Amazon staat in Amerika bekend om z'n harde onderhandelingstactieken en om de lage vergoedingen die het bedrijf betaalt aan uitgeverijen.

Ook in Nederland is kritiek op de voorwaarden die Amazon stelt aan uitgeverijen. Zo zou het bedrijf verkochte boeken pas na drie maanden willen uitbetalen.

Missie

Amazon zegt dat met de grootste uitgeverijen inmiddels een akkoord is bereikt, maar dat een deal met andere uitgeverijen nog een tijd kan duren.

"Er zijn uitgevers die niet bij Amazon willen verkopen ", zegt Jorrit van der Meulen van Amazon. "Maar wij hebben een missie om elk boek ter wereld uiteindelijk in onze winkel te hebben." Het bedrijf begint met een assortiment van 20.000 Nederlandstalige boeken en 3 miljoen buitenlandse titels.

'Boekhandels houden bestaansrechts'

In Amerika is Amazon van boekverkoper uitgegroeid tot webwinkel die vrijwel alles verkoopt, met een jaaromzet van bijna 60 miljard euro. Of de Amerikanen ook in Nederland andere producten gaan verkopen, is nog de vraag. Van der Meulen: "We praten vandaag over onze e-boeken. Verder praten we nergens over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl