NOS Nieuws

'Jonge Turk herkent zich niet in onderzoek'

Op sociale media reageren veel Turkse Nederlanders verontwaardigd op de enquête van onderzoeksbureau Motivaction. Het rapport stelt dat het overgrote deel van de jonge Turkse Nederlanders Syriëgangers als helden ziet. Veel jonge Turken zeggen zich daar niet in te herkennen en zijn boos.

Ook vragen veel mensen zich af of het onderzoek wel representatief is. Het onderzoek is gedaan onder 300 Turken tussen de 18 en 35 jaar. Daarnaast zijn 404 Marokkaanse Nederlanders van dezelfde leeftijd ondervraagd.

Het Inspraakorgaan Turken in Nederland noemt de resultaten verontrustend, maar twijfelt ook aan de representativiteit van de steekproef. Dat heeft te maken met het tijdstip van het onderzoek.

Turkse Nederlanders volgen nieuws uit de IS-regio relatief veel via de Turkse televisie. De jongeren zijn ondervraagd op het moment dat Turkije zich nog niet had uitgesproken in de strijd tegen IS. Dat gebeurde pas op 1 oktober, toen president Erdogan zicht tegen IS uitsprak, terwijl de laatste jongeren van de steekproef op 19 september zijn ondervraagd. "Mogelijk hebben velen de Turkse regering in zijn beoordeling gevolgd", meldt de organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl