Libische overheidstroepen verzetten zich tegen militanten
NOS Nieuws

Activisten in Libië onthoofd

De lichamen van drie jonge Libische activisten zijn onthoofd teruggevonden. Ze werden eerder deze maand ontvoerd in Derna, in het oosten van Libië. Wie er achter de onthoofdingen zit, is nog niet bekend.

Het gaat om Siraj Ghatish, Mohamed Battu en Mohamed al-Mesmari, meldt de BBC. De drie werkten voornamelijk via sociale media, waar zij berichtten over de ontwikkelingen in Derna.

Machtsstrijd

De drie zouden het slachtoffer zijn geworden van rivaliserende militante groeperingen, die sinds het einde van het bewind van Kadhafi in de oost-Libische stad om de macht strijden. Zij variëren in hun mate van extremisme. De meest extremistische beweging is de Islamic Youth Shura Council, die sinds het begin van dit jaar bestaat.

De groep zou gelieerd zijn aan IS en Derna benoemd hebben tot onderdeel van het islamitische kalifaat. Ook in de tweede stad van het land, Benghazi, hebben militante groeperingen een kalifaat uitgeroepen.

Een publieke executie in een voetbalstadion van Derna leidde deze zomer tot grote ophef. Velen vrezen dat dergelijke situaties in de toekomst vaker zullen plaatsvinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl