Thomas Dekker in juli 2011, net afloop van zijn dopingschorsing
NOS Wielrennen

Thomas Dekker wil werelduurrecord

Thomas Dekker wil in het voorjaar van 2015 een aanval doen op het werelduurrecord. Dat zegt de wielrenner, die zonder contract voor volgend jaar zit, dinsdag in het AD.

Dekker reed de afgelopen drie jaar voor Garmin, maar kreeg geen nieuwe aanbieding van de Amerikaanse ploeg. Ook meldden zich geen andere grote ploegen voor de 30-jarige renner. Met de handen vrij, wil Dekker zich de komende maanden volledig richten op het verbeteren van het record van Matthias Brändle, die onlangs 51 kilometer en 852 meter aflegde in een uur.

"Ik ben niet klaar met wielrennen, maar wel met een rol in de marge", zegt Dekker in het AD. Sinds zijn terugkeer in 2012 na een tweejarige dopingschorsing boekte hij nog maar weinig aansprekende resultaten. "Kijk, ik kan wel voor een klein Italiaans ploegje gaan rijden, maar daar word ik niet beter van. De aanval op het werelduurrecord is iets anders. Ambitieus en alles of niks: dat past bij me."

Waar en wanneer zijn aanval precies moet plaatsvinden is nog niet bekend.

Dekker gaat voor werelduurrecord

Aanval op aanval

Het werelduurrecord is de laatste tijd populair onder wielrenners. Brändle pakte het record af van Jens Voigt, die het pas 42 dagen ervoor had aangescherpt. Bradley Wiggins heeft al aangekondigd dit jaar een aanval te doen op het record en mogelijk volgen Fabian Cancellara en Tony Martin nog met hun eigen pogingen.

Voor Voigt was het record jarenlang in handen van de Tsjech Ondrej Sosenka, die zijn toptijd in 2005 neerzette. Chris Boardman, Miguel Indurain en Tony Rominger legden in de jaren daarvoor allen een grotere afstand af dan Sosenka, Voigt en Brändle, maar zij deden dat op sterk aangepaste fietsen. Na een aanscherping van de regels door de UCI zijn hun records nietig verklaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl