De vergoeding daalt waardoor het plaatsen van een spiraaltje voor huisartsen minder interessant wordt.
NOS Nieuws

'Huisarts gaat minder spiraaltjes plaatsen'

Huisartsen zullen vanaf volgend jaar minder vaak zelf spiraaltjes plaatsen omdat hun vergoeding daarvoor minder wordt. Daarvoor waarschuwen de Landelijke Huisartsen Vereniging en de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen.

Doordat huisartsen vanaf 2015 anders worden gefinancierd daalt de vergoeding van 55 euro naar 18 euro. De beroepsverenigingen verwachten dat hun leden daarom vaker naar het ziekenhuis zullen doorverwijzen, waar de ingreep een veelvoud kost.

"Het is geen grote ingreep en de huisartsen kunnen het prima uitvoeren, maar dan wel tegen een tarief waarmee in elk geval de kosten gedekt zijn", zegt vicevoorzitter Bram Stegeman van de LHV.

Dit heeft ook vervelende gevolgen voor de patiënt, want doorverwijzing gaat ten koste van het eigen risico.

Bram Stegeman van de LHV

Stegeman denkt dat de maatregel vervelende gevolgen kan hebben voor de patiënt. "Doorverwijzing naar de gynaecoloog betekent niet alleen dat de kosten hoger zijn, het gaat dan ook ten koste van het eigen risico".

De huisartsen spraken vorig jaar met de overheid en de verzekeraars af dat zoveel mogelijk zorg door huisarts zal worden gedaan. "We zitten nu aan het einde van het jaar en de contracten voor volgend jaar worden gesloten, maar de verzekeraars kopen te weinig in bij de huisartsen", zegt Stegeman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl