De Nederlandse marechaussee op een rubberboot voor de kust van Lampedusa
NOS Nieuws

Nederland zoekt naar vluchtelingen bij Lampedusa

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

De Nederlandse marechaussee is vanochtend uitgevaren vanaf het Italiaanse eiland Lampedusa. NOS-verslaggever Rop Zoutberg mocht mee: "Het is een bescheiden poging om iets te doen aan grensbewaking."

De marechaussee is sinds begin november bij Lampedusa actief als onderdeel van Frontex, de Europese organisatie voor grensbewaking, de Nederlanders helpen daarbij en helpen indien nodig bij reddingsoperaties.

"Ik zat vanochtend met vijf man marechaussee op een rubberboot van tien meter lang", zegt Zoutberg. "Daarmee varen ze tot honderd kilometer uit de kust van Lampedusa. Libië ligt 300 kilometer verderop."

  • Rop Zoutberg / NOS
    De Marechausees varen tot honderd kilometer uit de kust van Lampedusa
  • Rop Zoutberg / NOS
    Scheepswrakken op het eiland
  • Rop Zoutberg/NOS
    Protest tegen de militaire aanwezigheid op Lampedusa

Lampedusa ligt relatief dicht bij Libië. Het is één van de eerste plekken waar vluchtelingen langskomen op weg naar Europa. Lampedusa is zo'n 20 vierkante kilometer, half zo groot als Schiermonnikoog.

De EU en Italië hopen dat de extra grenscontroles op zee ertoe leiden dat mensensmokkelaars veel minder vaak de route naar Lampedusa kiezen.

Vaak maken vluchtelingen de oversteek in gammele bootjes. Het afgelopen jaar zijn er door de Italianen 150.000 vluchtelingen uit zee gehaald, naar schatting 3000 mensen verdronken.

De marechaussees zijn er ook op getraind om mensen te redden. Vanaf volgend jaar april zet Nederland ook een kustwachtvliegtuig in met luchtwaarnemers van de marechaussee. En dan is er ook een pool van mensen uit Nederland beschikbaar, onder wie hondenbegeleiders, grenswachters en documentenspecialisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl