De drie prijswinnaars met leden van de jury en koningin Máxima
NOS Nieuws

Pianiste Batsashvili (21) wint 10e Liszt Concours

De Georgische pianiste Mariam Batsashvili heeft het 10e Internationaal Franz Liszt Pianoconcours gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Joop Daalmeijer bekend tijdens de slotavond van het concours in Utrecht.

De winnaar krijgt 20.000 euro. Peter Klimo uit de VS werd tweede, de Nederlander Mengjie Han derde. Hij nam ook de publieksprijs mee naar huis.

De top 3 krijgt naast een geldbedrag ook carrièrebegeleiding aangeboden. Daarnaast worden de jonge pianisten uitgenodigd om te spelen tijdens verschillende concerten over de hele wereld.

Máxima

In het Utrechtse TivoliVredenburg speelden de drie finalisten samen met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van de Amerikaanse dirigent James Gaffigan een selectie van de werken van Franz Liszt. Koningin Máxima was ook bij de gala-avond aanwezig.

Het Liszt Concours wordt sinds 1986 elke drie jaar in Utrecht gehouden. Het concours is voor pianisten tussen de 17 en 29 jaar.

Aan deze jubileumeditie deden 23 jonge musici mee. Zij speelden tijdens verschillende selectieronden in Moskou, Peking, New York en Utrecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl