Amsterdamse scholieren werden afgeperst en mishandeld
NOS Nieuws

Leerlingen Amsterdam mishandeld en afgeperst

Leerlingen van het IJburg College in Amsterdam zijn een jaar lang mishandeld en afgeperst door leeftijdsgenoten. De politie heeft zes aangiftes binnengekregen. Woensdag zijn de eerste aanhoudingen zijn verricht. Er zouden vier daders zijn.

De vier tieners, in de leeftijd van veertien tot en met zestien jaar, worden ervan verdacht dat ze medescholieren van hun telefoons en horloges hebben beroofd. Bovendien zouden ze de scholieren onder druk hebben gezet om maandelijks geld af te staan, variërend van vijftig tot driehonderd euro.

De vader van een van de slachtoffers maakte dit vandaag bekend in Het Parool. Hij vindt dat de school te weinig heeft gedaan om de afpersingspraktijken te stoppen en roept andere ouders op om ook aangifte te doen.

Aanhoudingen

De politie laat aan de NOS weten dat er geen verdere mededelingen worden gedaan omdat het onderzoek nog in volle gang is. "'We hebben verschillende daders in beeld, zowel leerlingen als niet-leerlingen van de school. De eerste aanhoudingen zijn verricht en op korte termijn sluiten we meer aanhoudingen niet uit."

Algemeen directeur Lou Brouwers van het IJburg College erkent dat er zes aangiftes tegen leerlingen zijn gedaan, maar stelt op de website van de school dat de zaak wordt opgeblazen. "Wij betreuren het dat enkele leerlingen het slachtoffer zijn geworden van andere leerlingen die grensoverschrijdend gedrag vertoond hebben en criminele handelingen hebben verricht. We hebben er geen zicht op als ontoelaatbaar gedrag zich buiten de school afspeelt en zonder informatie daarover kunnen we niets ondernemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl