Booreiland Noble Ronald Hoope op de Noordzee
NOS Nieuws

Meer Nederlands gas door zeep

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Nieuwe technieken om meer gas uit bestaande gasvelden te halen, zijn zo succesvol, dat Nederland langer met het gas uit eigen bodem toe kan. Dat concludeert TNO na onderzoek samen met 28 bedrijven.

Lange tijd werd gedacht dat Nederland nog 10 jaar zelfvoorzienend kan zijn met gas, maar volgens TNO kan dit moment uitgesteld worden tot 2030 wanneer nieuwe technieken grootschalig worden toegepast.

De afgelopen jaren zijn in laboratoria allerlei technieken ontwikkeld om meer gas uit een gasveld te halen. Goed nieuws, aldus TNO, omdat dat ons minder snel afhankelijk maakt van gas uit bijvoorbeeld Rusland. Ook is het goed voor de schatkist.

Het is ook goed voor de schatkist.

René Peters, TNO

Normaal gesproken kan er uit een gasveld 80 tot 85 % gas gewonnen worden. Maar met de nieuwe technieken is ook dat laatste gas uit de velden te halen.

Nederland produceert op dit moment gas uit 150 velden op zee en ruim 100 op land. De techniek is in principe toepasbaar op alle Nederlandse velden. Maar in het Groninger veld zal hij niet worden toegepast; de hoeveelheid gas die daar gewonnen mag worden, is begin dit jaar door het kabinet aan een maximum gebonden vanwege de aardbevingen.

Bij één van de methodes wordt zeep geïnjecteerd in een gasput. Als een gasveld vrijwel leeg is, staat er water op de bodem van de put. Daardoor komt het laatste beetje gas niet naar boven. Als er aan dat water zeep wordt toegevoegd, gaat het water schuimen en borrelen en blijkt er toch nog gas mee naar boven te komen. Aan de oppervlakte wordt het gas van de zeep en het water gescheiden.

  • Heleen Ekker / NOS
    In deze buis wordt de 'zeepmethode' getest
  • Heleen Ekker / NOS
    TNO vindt de ontwikkeling goed nieuws: "We worden minder snel afhankelijk van Rusland"

Inmiddels is de laboratorium-fase voorbij, en worden de technieken op een aantal plekken in de praktijk toegepast. Zo begint het Franse bedrijf Gaz de France (GDF) op de Noordzee met de zeep-methode. Het bedrijf is positief over de resultaten van de testfase, die al 6 jaar geleden begon.

GDF/Suez is de grootste gasproducent op de Nederlandse Noordzee. Het bedrijf heeft er meer dan 30 platforms. Volgens Lex de Groot van GDF/Suez komt de zeep niet in zee terecht.

We gebruiken groene zeep. Al zou die toch in zee terechtkomen, dan is er geen probleem.

Lex de Groot, GDF/Suez

TNO wijst erop dat de kosten van deze winningsmethodes duurder zijn dan de traditionele gaswinning. Daarom zou het volgens TNO logisch zijn als de rijksoverheid mee investeert in ontwikkeling van de nieuwe methodes.

René Peters van TNO erkent dat de nieuwe technieken uitstel van executie betekenen, er komt een moment dat het Nederlandse gas toch echt op is. "Uiteindelijk zullen we naar een duurzame energievoorziening moeten. Maar het lijkt erop dat die transitie nog wel een tijdje duurt. In ieder geval langer dan het moment dat we van gas-exportland importland van gas worden. En met deze technologie kunnen we dat omslagpunt nog wat uitstellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl