Mexicanen demonstreerden tegen de verdwijning van 43 studenten
NOS Nieuws

'Kartel verbrandde vermiste studenten'

Drie opgepakte Mexicaanse bendeleden hebben bekend een grote groep mensen in de buurt van de stad Iguala te hebben vermoord en verbrand. De Mexicaanse minister van Justitie zegt dat de autoriteiten ervan uitgaan dat de groep de 43 studenten zijn die al zes weken worden vermist.

De drie verdachten hebben verklaard dat de groep aan hen werd overgedragen door de politie. Sommigen waren al dood, de anderen zijn door de leden van het Guerreros Unidos-kartel vermoord. De lichamen zijn daarna in brand gestoken op een vuilnisbelt in Cocula, een dorp in de buurt van Iguala. De verbrande resten zijn in tassen gestopt en in de rivier gegooid.

DNA-onderzoek

Minister van Justitie Jesus Murillo Karam benadrukt dat DNA-onderzoek moet uitwijzen of het inderdaad om de vermiste studenten gaat. Maar volgens hem is het zeer lastig om DNA uit de verbrande resten te halen.

Tegen familieleden van de vermiste studenten is gezegd dat er zes zakken met stoffelijke resten zijn gevonden bij een rivier in de buurt van de plek waar de studenten voor het laatst zijn gezien.

Vorige maand werd een massagraf ontdekt waarvan werd gedacht dat de lichamen van de studenten erin lagen. Maar uit DNA-onderzoek bleek dat het om andere mensen ging.

Burgemeester

De studenten verdwenen op 26 september in Iguala waar ze wilden demonstreren. Ooggetuigen zagen hoe de jongeren in politiebusjes werden afgevoerd. Daarna is niets meer van hen vernomen.

Afgelopen dinsdag werd de burgemeester van Iguala opgepakt. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van de studenten. Eerder zijn ook al tientallen politiemensen gearresteerd die bij de verdwijning betrokken zouden zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl